Voetbal 2de afdeling VV A Sparta Petegem

“Dit huzarenstukje heb ik nog nooit meegemaakt”: Negen Spartanen maken 0-2-achterstand goed tegen Eendracht Aalst

Vanborm (links) en Berwouts waren de motor achter de straffe comeback van Sparta Petegem.© Marc Van Hecke

Petegem-aan-de-Leie -

Zondag 5 februari 2023 gaat de geschiedenis in als ‘Het mirakel van Sparta Petegem’. De Spartanen werden in de eerste helft van de thuiswedstrijd tegen Eendracht Aalst door de uitsluitingen van Robbe Van Den Heede (rechtstreeks rood) en Thomas Van De Velde (tweemaal geel) tot negen herleid. Eendracht Aalst leidde aan de rust met 0-1 en klom kort na de herneming op een 0-2-voorsprong. De wedstrijd leek na vijftig minuten al beslist, maar dit was zonder de klasse en mentale weerbaarheid van de regerende kampioen gerekend.

Johan Polet

Sparta Petegem klom via doelpunten van Rienes Vanborm en Lorenzo Berwouts op gelijke hoogte. Tien minuten voor het einde scoorde Eendracht Aalst een derde keer, maar Berwouts sleepte met zijn tweede treffer van de namiddag een onwaarschijnlijk gelijkspel voor zijn ploeg uit de brand. “We waren niet gelukkig met heel wat scheidsrechterlijke beslissingen”, reageert Sparta-aanvoerder Rienes Vanborm. “Ik kreeg in de eerste minuten van de wedstrijd twee forse trappen te verwerken die beiden met een rode kaart bestraft moesten worden. De ref was niet consequent in zijn beslissingen, wat bij ons tot veel frustratie leidde. Onze coach wees ons tijdens de rust er terecht op dat we te veel het viriele spel van Eendracht Aalst meespeelden. We wisten nochtans op voorhand dat we met een potige tegenstander zouden worden geconfronteerd. Het waren vooral enkele anciens in onze ploeg die zich lieten meeslepen. Dat zou niet mogen gebeuren.”

“Ik gaf zelfs bij een 0-2-achterstand de hoop op puntenwinst niet op”, verklapt Vanborm. “Bij 0-3 hadden we figuurlijk mogen stoppen met voetballen. We klommen rond het uur op gelijke hoogte, maar gaven in het vijfde kwartier te veel hoekschoppen weg. Dat was echter onvermijdelijk omdat we niet alles konden belopen. Het was sneu dat uitgerekend mijn rechtstreekse opponent op een hoekschop kon scoren. We hebben nadien ondanks een schijnbaar uitzichtloze situatie opnieuw de rug gerecht en een punt uit de brand gesleept. In mijn carrière heb ik dit huzarenstukje, net als alle ploegmakkers en onze coach Bert Dhont, nog nooit meegemaakt.”

In het spoor van de Waaslanders

“We hadden gehoopt om tegen Eendracht Aalst te winnen”, gaat Vanborm verder. “We moeten in de gegeven omstandigheden tevreden zijn met één punt. Dit gelijkspel voelt aan als een overwinning. We zaten in een positieve flow en zijn acht opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Dit moet ons voor de komende opdrachten een extra mentale boost bezorgen. We wilden de aansluiting met leider KSC Lokeren-Temse niet verliezen. We hopen zo lang mogelijk in het spoor van de Waaslanders te blijven.”

“We misten tegen Eendracht Aalst de geblesseerden Davy Joye, Anton Vanborm en Olivier Luckx. Thomas Van De Velde is aanstaande zaterdag geschorst voor de uitwedstrijd bij Jong Cercle. Onze kern wordt niet van pech gespaard, maar iedereen verdient een dikke pluim. De jongeren Preben Dhont en Arthur D’Hulster bewezen dat zij op dit niveau thuishoren. Robbe Van Steenkiste pakte met een zeer goede invalbeurt uit.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten