Spontane spoorstaking in Luik afgelopen

Themabeeld.© Kristof Vadino

De treinbegeleiders van de NMBS in Luik die zondag en maandag spontaan het werk neerlegden, beëindigen hun actie. Dat heeft regionaal vakbondssecretaris Thierry Moers (CGSP Cheminots) bevestigd. In Welkenraedt wordt nog onderhandeld.

gliBron: BELGA

Een deel van het NMBS-personeel in de regio Luik legde zondag het werk neer na een geval van agressie tegen een treinbegeleidster. Ook maandag ging de actie voort. Volgens cijfers van de NMBS moesten door de staking 350 treinritten deels of volledig geschrapt worden.

De staking in de stelplaatsen van Luik en Welkenraedt had gevolgen in het hele land, onder meer op de lijnen Oostende-Eupen en Kortrijk-Welkenraedt.

De socialistische vakbond CGSP Cheminots eist onder meer dat extra personeel wordt aangeworven voor Securail, de veiligheidsdienst voor de stations en treinen. Volgens Moers is nu enkel toegezegd dat er meer controles komen op bepaalde lijnen. De vakbonden sluiten niet uit dat er nog acties komen bij eventuele nieuwe agressiegevallen.

De NMBS waarschuwt reizigers dat de dienstregeling maandag nog verstoord kan zijn tot het einde van de avond. Reizigers krijgen de raad de reisplanner van de NMBS te raadplegen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten