James Webb-telescoop ontdekt “per toeval” kleine asteroïde

Themabeeld© AFP

Europese astronomen hebben met de James Webb Ruimtetelescoop (JWST) “per toeval” een asteroïde ontdekt in de belangrijkste asteroïdengordel tussen de planeten Mars en Jupiter. De asteroïde - die ongeveer zo groot is als het Romeinse Colosseum - is het kleinste object dat tot nu toe met de ruimtetelescoop is waargenomen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA maandag gemeld.

gliBron: BELGA

“De ongelooflijke gevoeligheid van de telescoop heeft het mogelijk gemaakt om dit object van ongeveer 100 meter breed op een afstand van meer dan 100 miljoen kilometer waar te nemen”, zegt Thomas Muller, een astronoom aan het Max Planck Instituut in Duitsland.

De ontdekking vond plaats tijdens het kalibreren van het infrarood-instrument MIRI. Dat instrument is het resultaat van een Europees-Amerikaanse samenwerking, waarbij ook Belgische onderzoekers betrokken waren.

Er zijn nog meer waarnemingen nodig om de aard en de eigenschappen van de nieuwe asteroïde beter te karakteriseren.

De telescoop is niet ontworpen om te zoeken naar kleine objecten zoals deze nieuwe asteroïde. De vondst toont volgens Muller aan dat nog veel nieuwe objecten ontdekt kunnen worden met de James Webb-telescoop.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten