Meer dan 1.600 doden en duizenden gewonden in Turkije en Syrië na zware aardbeving
© Reuters
Bij een zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije zijn zondagnacht volgens officiële cijfers al zeker 1.606 dodelijke slachtoffers gevallen. In Turkije, maar ook in buurland Syrië. Er vielen ook vele duizenden gewonden, terwijl duizenden mensen nog vastzitten onder het puin. De dodentol zou dus nog kunnen oplopen.
De aardbeving (op een diepte van ongeveer 18 kilometer) met een magnitude van 7,8 vond plaats om 4.17 uur plaatselijke tijd (2.17 uur Belgische tijd) nabij de stad Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije. Het Amerikaanse USGS registreerde een kwartier na de eerste beving ook nog een krachtige naschok met een kracht van 6,7.
Veel mensen zouden door het nachtelijke uur verrast zijn in hun bed. “Ik heb in mijn 40 jaar nooit iets als dit gevoeld”, zei Erdem, een inwoner van Gaziantep bij persbureau Reuters. “We werden zeker drie keer heel hard door elkaar geschud, als een baby in zijn wieg.”
Inmiddels zijn al meer dan 22 naschokken gemeten, in de vroege namiddag volgde zelfs een nieuwe beving van 7,7 op de schaal van Richter. Het is niet duidelijk hoeveel schade die laatste beving heeft aangericht: op dat moment waren in de hele regio reddingswerkers in het puin op zoek naar overlevenden.
© AP
Dodentol
In Turkije vielen volgens officiële cijfers minstens 1.014 doden en 5.383 gewonden. In veel steden in het zuidoosten van het land zijn gebouwen verwoest, waardoor gevreesd wordt voor nog veel meer slachtoffers.
Volgens de Syrische overheid vielen daar in de provincies Aleppo, Hama en Latakia – die onder controle staan van het regime – zeker 371 doden en raakten 1.042 mensen gewond, en zou de dodentol nog kunnen oplopen. In de door rebellen gecontroleerde gebieden vielen er al zeker 212 doden, meldt de hulporganisatie SAMS, die voornamelijk actief is in het noordwesten van het land.
Ook in onder meer Cyprus, Israël en Libanon was de aardbeving te voelen. In Damascus, Beiroet en Tripoli liepen mensen massaal de straat op, uit vrees voor de instorting van hun woningen.
(lees verder onder de foto’s)
© AFP
Duizenden onder puin
De omvang van de ramp is niet te overzien. Volgens officiële berichten zijn ten minste negen provincies in het zuidoosten van Turkije getroffen, waaronder Kahramanmaras en Diyarbakir, op meer dan 300 kilometer afstand van elkaar. Talloze huizen zijn ingestort. Alleen al in de provincie Malatya zijn 140 gebouwen ingestort. “Mensen zijn hun huizen uit gevlucht, en zijn nu te bang om terug te keren”, aldus Erdem uit Gaziantep. “Iedereen zit in zijn auto, of probeert naar open ruimte uit de buurt van gebouwen te rijden.”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Van het historische kasteel van Gaziantep zou volgens ooggetuigen weinig meer overblijven. In de steden Iskenderun (zo’n 100 kilometer ten westen van het epicentrum) en in Sanliurfa (zo’n 150 kilometer ten oosten van het epicentrum) zijn twee ziekenhuizen ingestort: daar wordt gevreesd dat veel patiënten vastzitten onder het puin.
“We waren met negen thuis”, aldus een vrouw met een gebroken arm en verwondingen in het aangezicht in Diyarbakir, naast wat overblijft van een zeven verdiepingen tellend appartementsgebouw. “Twee van mijn zonen liggen nog onder het puin, ik wacht tot ze gered worden.”
(lees verder onder de foto)
© REUTERS
Reddingsacties
Als gevolg van de aardbeving zijn in Turkije ook minstens 2.818 gebouwen ingestort. Vermoedelijk liggen er op veel plaatsen nog mensen onder het puin. Zo toonde de staatszender TRT beelden over mensen die in Iskenderun vanonder het puin werden gehaald, en ook vanuit Gaziantep, Sanliurfa, Osmaniye, Diyarbakir en Adana kwamen er beelden van slachtoffers die, soms gehuld in dekens, worden afgevoerd.
“Er liggen 12 families onder het puin. Niet één kwam er levend uit. Niet één”, aldus een man in het Syrische dorp Jandaris, naast een berg verwrongen beton en staal. “Het voelde als de apocalyps”, klonk het dan weer bij Abdul Salam al Mahmoud uit het dorp Atareb. De Witte Helmen, een bekende ngo in door rebellen bezet Syrië, hebben de noodtoestand uitgeroepen. “We bevinden ons in een race tegen de tijd om de mensen onder het puin te redden.
De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zegt dat reddingsteams uit het hele land bijeen zijn gebracht, en vraagt iedereen in Turkije om voorlopig geen smartphones meer te gebruiken, zodat slachtoffers sneller kunnen gelokaliseerd worden. Turkije verzocht inmiddels al om internationale bijstand. De Verenigde Staten en Nederland lieten al weten hulp te zullen sturen, België zou bekijken of het B-Fast-team ter plaatse kan worden gestuurd.
(lees verder onder de foto)
© REUTERS
Kwetsbaar
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft alvast zijn medeleven betuigd aan de burgers die door de aardbeving zijn getroffen. Erdogan zei ook dat de overheidsdienst voor rampenbeheer AFAD de hulpdiensten coördineert, en dat reddingswerkers op weg zijn naar het gebied. “We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken.”
Turkije is wereldwijd één van de meest kwetsbare landen voor aardbevingen. In 1999 vielen er meer dan 17.000 doden bij een aardbeving in Izmit, een stad ten zuidoosten van Istanboel. En in 2011 vielen er meer dan 500 doden bij een aardbeving in de oostelijk gelegen stad Van.
© AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© REUTERS
© REUTERS
© via REUTERS
Beste van Plus
Lees ook
Zuidoosten van Turkije opnieuw opgeschrikt door aardbeving
Turkse president Erdogan: “Meer dan 50.000 doden” gevallen bij aardbeving
Erdogan zet licht op groen voor NAVO-toetreding Finland
Eerst huizen verloren door aardbeving, nu tenten weggespoeld door overstromingen: al 14 doden in Turks rampgebied, terwijl Erdogan onder vuur ligt
Video
Hoofdpunten
Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van koningin Mathilde, overleden
Yoshi wint ‘The greatest dancer’: “Voelde me zo comfortabel op het podium dat ik soms dingen deed die ik niet gerepeteerd had”
Verdachte (33) opgepakt voor dood van Oostendse vrouw (64) die werd gevonden in Koewacht
VIDEO. Ergernis bij Remco Evenepoel wanneer Roglic weigert om over te nemen in Catalonië: “Heb het wel tien keer gevraagd maar hij wilde niet, jammer”
Dodelijk ongeval in Baal: bestuurster werd vermoedelijk onwel achter het stuur