Meer dan 1.600 doden en duizenden gewonden in Turkije en Syrië na zware aardbeving

© Reuters

Bij een zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije zijn zondagnacht volgens officiële cijfers al zeker 1.606 dodelijke slachtoffers gevallen. In Turkije, maar ook in buurland Syrië. Er vielen ook vele duizenden gewonden, terwijl duizenden mensen nog vastzitten onder het puin. De dodentol zou dus nog kunnen oplopen.

jvh, adbBron: Belga, Reuters, CNN Türk

OPROEP. Ben jij momenteel in Turkije of Syrië en heb je de aardbeving gevoeld? Of heb je familie of vrienden in de getroffen regio? Stuur ons je contactgegevens door op oproep@nieuwsblad.be.

De aardbeving (op een diepte van ongeveer 18 kilometer) met een magnitude van 7,8 vond plaats om 4.17 uur plaatselijke tijd (2.17 uur Belgische tijd) nabij de stad Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije. Het Amerikaanse USGS registreerde een kwartier na de eerste beving ook nog een krachtige naschok met een kracht van 6,7.

Veel mensen zouden door het nachtelijke uur verrast zijn in hun bed. “Ik heb in mijn 40 jaar nooit iets als dit gevoeld”, zei Erdem, een inwoner van Gaziantep bij persbureau Reuters. “We werden zeker drie keer heel hard door elkaar geschud, als een baby in zijn wieg.”

Inmiddels zijn al meer dan 22 naschokken gemeten, in de vroege namiddag volgde zelfs een nieuwe beving van 7,7 op de schaal van Richter. Het is niet duidelijk hoeveel schade die laatste beving heeft aangericht: op dat moment waren in de hele regio reddingswerkers in het puin op zoek naar overlevenden.

© AP

Dodentol

In Turkije vielen volgens officiële cijfers minstens 1.014 doden en 5.383 gewonden. In veel steden in het zuidoosten van het land zijn gebouwen verwoest, waardoor gevreesd wordt voor nog veel meer slachtoffers.

LEES OOK. Zowat 200 Belgen geregistreerd in door aardbeving getroffen regio’s, geen informatie over Belgische slachtoffers

Volgens de Syrische overheid vielen daar in de provincies Aleppo, Hama en Latakia – die onder controle staan van het regime – zeker 371 doden en raakten 1.042 mensen gewond, en zou de dodentol nog kunnen oplopen. In de door rebellen gecontroleerde gebieden vielen er al zeker 212 doden, meldt de hulporganisatie SAMS, die voornamelijk actief is in het noordwesten van het land.

Ook in onder meer Cyprus, Israël en Libanon was de aardbeving te voelen. In Damascus, Beiroet en Tripoli liepen mensen massaal de straat op, uit vrees voor de instorting van hun woningen.

(lees verder onder de foto’s)

© AFP

Duizenden onder puin

De omvang van de ramp is niet te overzien. Volgens officiële berichten zijn ten minste negen provincies in het zuidoosten van Turkije getroffen, waaronder Kahramanmaras en Diyarbakir, op meer dan 300 kilometer afstand van elkaar. Talloze huizen zijn ingestort. Alleen al in de provincie Malatya zijn 140 gebouwen ingestort. “Mensen zijn hun huizen uit gevlucht, en zijn nu te bang om terug te keren”, aldus Erdem uit Gaziantep. “Iedereen zit in zijn auto, of probeert naar open ruimte uit de buurt van gebouwen te rijden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. België “bekijkt wat B-Fast kan betekenen”, ook VS en Nederland sturen hulp naar Turkije na aardbeving

Van het historische kasteel van Gaziantep zou volgens ooggetuigen weinig meer overblijven. In de steden Iskenderun (zo’n 100 kilometer ten westen van het epicentrum) en in Sanliurfa (zo’n 150 kilometer ten oosten van het epicentrum) zijn twee ziekenhuizen ingestort: daar wordt gevreesd dat veel patiënten vastzitten onder het puin.

“We waren met negen thuis”, aldus een vrouw met een gebroken arm en verwondingen in het aangezicht in Diyarbakir, naast wat overblijft van een zeven verdiepingen tellend appartementsgebouw. “Twee van mijn zonen liggen nog onder het puin, ik wacht tot ze gered worden.”

(lees verder onder de foto)

© REUTERS

Reddingsacties

Als gevolg van de aardbeving zijn in Turkije ook minstens 2.818 gebouwen ingestort. Vermoedelijk liggen er op veel plaatsen nog mensen onder het puin. Zo toonde de staatszender TRT beelden over mensen die in Iskenderun vanonder het puin werden gehaald, en ook vanuit Gaziantep, Sanliurfa, Osmaniye, Diyarbakir en Adana kwamen er beelden van slachtoffers die, soms gehuld in dekens, worden afgevoerd.

“Er liggen 12 families onder het puin. Niet één kwam er levend uit. Niet één”, aldus een man in het Syrische dorp Jandaris, naast een berg verwrongen beton en staal. “Het voelde als de apocalyps”, klonk het dan weer bij Abdul Salam al Mahmoud uit het dorp Atareb. De Witte Helmen, een bekende ngo in door rebellen bezet Syrië, hebben de noodtoestand uitgeroepen. “We bevinden ons in een race tegen de tijd om de mensen onder het puin te redden.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zegt dat reddingsteams uit het hele land bijeen zijn gebracht, en vraagt iedereen in Turkije om voorlopig geen smartphones meer te gebruiken, zodat slachtoffers sneller kunnen gelokaliseerd worden. Turkije verzocht inmiddels al om internationale bijstand. De Verenigde Staten en Nederland lieten al weten hulp te zullen sturen, België zou bekijken of het B-Fast-team ter plaatse kan worden gestuurd.

(lees verder onder de foto)

© REUTERS

Kwetsbaar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft alvast zijn medeleven betuigd aan de burgers die door de aardbeving zijn getroffen. Erdogan zei ook dat de overheidsdienst voor rampenbeheer AFAD de hulpdiensten coördineert, en dat reddingswerkers op weg zijn naar het gebied. “We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken.”

Turkije is wereldwijd één van de meest kwetsbare landen voor aardbevingen. In 1999 vielen er meer dan 17.000 doden bij een aardbeving in Izmit, een stad ten zuidoosten van Istanboel. En in 2011 vielen er meer dan 500 doden bij een aardbeving in de oostelijk gelegen stad Van.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© via REUTERS

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt