Audi bouwt auto zonder stuur en pedalen

© Audi

Autobouwer Audi heeft een nieuw model voorgesteld dat niet alleen volledig elektrisch, maar ook vrij is van een stuur en pedalen. Een zelfrijdende wagen, die wel bestuurd kan worden als je een 3D-bril opzet.

gjs

Rijden we ooit rond met zelfrijdende wagens? Vraag het aan autobouwers en de meerheid zal zeggen dat het op korte termijn niet zal gebeuren. De uitzondering op die denkwijze is Audi. Daar geloven ze rotsvast in autonoom rijden. De voorbije twee jaar stelde het merk al drie concepten van de Sphere-reeks voor, “studiemodellen” zoals de autobouwer ze zelf omschreef, om te tonen hoe dat er dan precies uit zou gaan zien.

Futuristisch, lijkt het woord dat daar het meest op zijn plaats is. En model nummer vier, de vorige week voorgestelde Activesphere, is dat absoluut ook. Het idee erachter is dat je plaats moet hebben om je te ontspannen tijdens je verplaatsing. Een stuur en pedalen zijn afwezig, net als een dashboard in de klassieke zin van het woord.

3D-bril

Wie een speciaal voor de Activesphere ontworpen 3D-bril opzet, kan wel zelf met de auto rijden en allerlei instellingen aanpassen op het plots zichtbare dashboard. Die technologie stelde Audi al voor tijdens een grote conferentie in Las Vegas, maar voor de uitrol is het nog wachten tot de wetgeving het toelaat. In 2025 zou het graag elke nieuwe auto ermee uitrusten.

En de zelfrijdende en volledig elektrische Activesphere, wanneer zien we die rondrijden? Die vraag is nog niet te beantwoorden. Maar zeker is wel dat Audi dit model gaat bouwen, in tegenstelling tot de eerdere studiemodellen. Het gaat later dit jaar in productie. Wanneer het op de markt komt, is nog afwachten.

“Deze Sphere-concepten tonen onze kijk op de mobiliteit van de toekomst”, zegt Oliver Hoffmann, een van de bestuursleden van Audi. “We maken grote veranderingen mee, vooral in het interieur van onze wagens. Dat worden plaatsen waar passagiers zich thuis voelen en op hetzelfde moment verbinding kunnen maken met de buitenwereld.”

© Audi

© Audi

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten