Plantaardig restaurant valt opnieuw in de prijzen: “We hebben nog altijd een wachtrij. Een droomscenario”

Carmen Duytschaever en Pieter-Jan Lint (foto) hebben met Amaranth het beste nieuwe veganistische restaurant van België.© David Van Hecke

Merelbeke / Gent -

Het plantaardige gastronomisch restaurant Amaranth in Merelbeke is opnieuw in de prijzen gevallen. Eerder won het al een prijs als ontdekking van het jaar in België, nu is het door de Belgian Vegan Awards verkozen tot ‘Beste Nieuwkomer’. Ook enkele Gentse restaurants werden bekroond.

Lotte Ruysschaert

De Belgian Vegan Awards werden op maandagavond 6 februari voor de zesde keer uitgereikt door BE Vegan. De organisatie zette twaalf ondernemers in de bloemetjes die uitsluitend met plantaardige producten werken en daarin uitblinken. Gastronomisch restaurant Amaranth kreeg daarbij de titel van ‘Beste Nieuwkomer’.

In april 2022 opende Amaranth de deuren, en nog geen jaar later heeft het restaurant al een tweede prijs beet. Chefkok Pieter-Jan Lint en gastvrouw Carmen Duytschaever zijn dan ook in de wolken. “Onze reservaties liepen van bij de start heel goed. Nu nog steeds werken we met wachtrijen en een nieuwsbrief voor als er nieuwe tafels vrijkomen. Het is een scenario om van te dromen.”

Publieksprijs

Het publiek mocht stemmen op de BE Vegan Awards en het doet de zaakvoerders deugd dat zij hen eruit hebben gekozen. “Het is heel fijn om via deze publieksprijs nog maar eens te merken dat we gesteund worden. Dat maakt ons nederig en enorm dankbaar”, klinkt het.

© David Van Hecke

Amaranth wil zich niet focussen op wie enkel veganistisch eet, maar gasten gewoon culinair genot bezorgen waar geen dier voor hoeft te lijden. Die aanpak lijkt te werken en het restaurant trekt naar eigen zeggen een breed publiek aan. De gerechten vertrekken vanuit de Franse keuken, waardoor ze herkenbaar zijn. Een veganistische dame blanche is er niet vreemd. “Zowel vleeseters als flexitariërs en vegans genieten van onze gastronomische keuken. Daar doen we het voor.”

Vegan hotspot

Ook Gent deed zijn reputatie als vegan hotspot eer aan. In drie categorieën ging een Gentse ondernemer met de prijs aan de haal, in een vierde categorie werd het Gentse Junglicious verkozen tot tweede beste plaats voor vegan gebak en zoetigheden. (lees verder onder de foto)

Wondr van Tibbe Verschaffel won de BE Vegan Award voor beste veganistische onderneming.© fvv

De twee beste plantaardige Belgische merken komen ook uit Gent: de startup Wondr die streeft naar een plasticvrije badkamer op plaats één, gevolgd door Omage, dat alternatieven voor kaas produceert op basis van noten en zaden. Het relatief nieuwe Soul Kitchen in de Lange Violettestraat won in de categorie voor beste diner. Het beste plantaardige ontbijt en brunch vind je bij Knol & Kool in de oude winkelgalerij Bourdon Arcade.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten