Zwervende wolf gespot in omgeving van Schriek: “Vee voor minstens 24 uur ophokken”

Een beeld van de wolf die dinsdagochtend in Schriek is gespot.© Welkom Wolf

Schriek, Keerbergen, Haacht -

De vereniging Welkom Wolf ontving dinsdagochtend verschillende meldingen over een zwervende wolf in de omgeving van Schriek (Heist-op-den-Berg), Keerbergen en Haacht. “Als je de wolf zou spotten, laat het dan weten aan ons meldpunt”, vraagt afgevaardigd bestuurder Jan Loos.

Kristof Van Rompaey

“Zwervende wolven zijn net als wolven ongevaarlijk voor mensen”, legt Jan Loos uit. “Ze leggen grote afstanden af en blijven doorgaans niet lang op dezelfde plaats. Veehouders in de omgeving, en dan vooral houders van kleinvee als schapen, geiten, alpaca’s en damherten, doen er wel goed aan om hun vee op te hokken voor minstens 24 uur.”

Dinsdagnamiddag werd het dier het laatst in Haacht gezien. “De gebieden waar de wolf nu doorheen loopt, zijn niet geschikt als leefgebied. Het dier kan er eventueel wel enkele dagen rondhangen en dan plots weer honderd kilometer in een nacht afleggen”, legt Loos uit. “Het kan gebeuren dat een zwervende wolf een eind terugloopt, maar normaal houden ze een vaste koers aan, in dit geval van noord naar zuid.”

Geen DNA

Welkom Wolf is er vrij zeker van dat de gespotte wolf enkele dagen geleden in Chaam verbleef, net over de Nederlandse grens. Van daaruit trok hij waarschijnlijk naar Brecht. “Maandag liet hij niets van zich horen”, zegt Loos. “Vanochtend stond hij dan plots in Schriek. Op een bepaald ogenblik kon ik hem live volgen aan de hand van de meldingen die binnenliepen. Intussen is dat gestopt.”

In principe trekken wolven ‘s nachts. “Overdag gebeurt dat wanneer ze geen plek vinden om zich weg te steken”, zegt Loos. “Ze blijven dan lopen tot op een plaats waar ze zich wel kunnen verbergen. Het kan dus zijn dat de wolf intussen ergens in een bosje ligt te slapen. Het kan dat er nadien nog waarnemingen volgen, maar evengoed kan het gebeuren dat de wolf nu ongezien tot in Wallonië geraakt en dat we er nooit nog iets van vernemen. DNA van deze wolf is er niet. Het dier trok voorlopig dus zonder prooi door Vlaanderen.”

Wie de zwervende wolf spot, kan dat telefonisch of per e-mail melden aan het meldpunt van Welkom Wolf. Op de website van de vereniging vind je ook informatie over wolven en hoe je vee kan beschermen tegen wolven.

www.welkomwolf.be, wolven@landschapvzw.be, 0495.32.53.30

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten