Man uit Blankenberge (54) vrijgesproken voor Hitlergroet tijdens coronabetoging: “Ik wist niet dat daar zo zwaar aan getild werd”

Themabeeld© ANP

Een 54-jarige man uit Blankenberge is door de Brugse strafrechter vrijgesproken voor een inbreuk op de antiracismewet. Tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen bracht D.T. de Hitlergroet, maar volgens de rechter was er twijfel over zijn bedoelingen. Het openbaar ministerie had drie maanden gevangenisstraf en 400 euro boete gevorderd.

jvhBron: BELGA

De beklaagde nam op 31 oktober 2021 in Brugge deel aan een betoging van ‘Belgians for Freedom’, een vereniging die zich fel verzette tegen de coronamaatregelen. Op ‘t Zand werden speeches gehouden, maar zou volgens het openbaar ministerie ook een soort haka (een rituele dans van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland, red.) uitgevoerd zijn. Op dat moment bracht D.T. de Hitlergroet. 

Procureur Fauve Nowé merkte op dat de vijftiger eerder al eens een bemiddeling volgde naar aanleiding van feiten van discriminatie. Hij moest toen onder andere een bezoek brengen aan de Dossinkazerne. In zijn woning stelde de wijkagent bij de beklaagde echter nog steeds duidelijke extreemrechtse sympathieën vast.

T. verklaarde aan de rechter dat hij enkel een grapje probeerde te maken toen de betogers hun handen en armen tijdens het dansje in de lucht staken. “Ik zei tegen een maat dat ze vroeger allemaal zo stonden en maakte dat gebaar, maar dat heeft maar een paar seconden geduurd”, klonk het. De Blankenbergenaar benadrukte ook dat hij nog nooit geweld heeft gebruikt en vroeg met succes de vrijspraak. “Ik begrijp dit niet, want ik had totaal geen slechte bedoelingen. Ik wist niet dat daar zo zwaar aan getild werd.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten