Veldrijden Elite Parkcross in Maldegem

Weinig WK-getoeter in Parkcross: Eli Iserbyt enige medaillewinnaar aan de start

Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout toppen de deelnemerslijst in Maldegem.© Belga

Maldegem -

Woensdag wordt de Parkcross in Maldegem gereden. Traditioneel de eerste veldrit na het wereldkampioenschap en om die reden ook de WK-herkansing genoemd. Veel WK-getoeter zal er echter niet bij zijn. Enkel de bronzen medaillewinnaar Eli Iserbyt tekent present en bij de vrouwen zal zelfs niemand van de top vijf van voorbije zondag te bespeuren vallen.

Geert Stevens

Vier jaar geleden won Mathieu van der Poel na zijn tweede wereldtitel aansluitend ook de Parkcross. Van zo’n scenario is deze keer geen sprake. De Parkcross maakt ook niet langer deel uit van een criterium. Dat heeft voor gevolgd dat het een losse cross is en bovendien één van de weinige veldritten is die niet rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. Om die reden blijven vele toppers er ook weg. Eli Iserbyt (winnaar in 2020) en Belgisch én Europees kampioen Michael Vanthourenhout (winnaar in 2016 en al driemaal tweede) toppen de deelnemerslijst. Beide crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal gaan dan ook als topfavorieten van start om deze ‘WK-revanche’ te winnen. Andere belangrijke namen die aan de start verschijnen zijn die van Laurens Sweeck (winnaar van vorig jaar), Gerben Kuypers, Niels Vandeputte, Kevin Kuhn, Felipe Orts, Vincent Baestaens, Toon Vandenbosch, Ryan Kamp en Pim Ronhaar. Daarenboven vormen de beloften Emiel Vertrynge en Kay De Bruyckere een lokale trigger. Beiden zullen niet nalaten om voor eigen volk het beste in zichzelf naar boven te halen.

Bij de vrouwen wordt het vooral uitkijken naar Denise Betsema, Annemarie Worst (vorig jaar winnaar), Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, Manon Bakker, Laura Verdonschot, Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Anna Kay. Net als de voorgaande jaren werd de omloop uitgetekend in het Sint-Annapark. Het parcours verschilt echter voor een deel met dat van de voorbije jaren. De start wordt gegeven op de Gidsenlaan, de finish ligt nu in het park ter hoogte van de VIP-tent.

Aangeboden door onze partners