Britse premier richt twee nieuwe ministeries op, waaronder een voor Energiezekerheid 

© AP

De Britse eerste minister Rishi Sunak heeft zijn regering herschikt. Er wordt onder meer een nieuw ministerie voor Energiezekerheid opgericht, dat de energievoorziening moet garanderen en dat voor lagere gas- en elektriciteitsprijzen moet zorgen. Dat heeft Downing Street dinsdag meegedeeld.

ltoBron: BELGA

Het nieuwe ministerie voor Energiezekerheid zal geleid worden door de vroegere minister van Economische Zaken, Grant Shapps. Daarnaast wordt Shapps ook verantwoordelijk voor het terugdringen van de inflatie, een van de prioriteiten van de regering-Sunak.

Dat nieuwe departement wordt afgesplitst van het ministerie van Economische Zaken, dat op zijn beurt wordt samengevoegd met het ministerie van Handel. Dat nieuwe ministerie zal worden geleid door de voormalige minister van Handel, Kemi Badenoch. 

LEES OOK. Rishi Sunak noemt Brexit “enorme kans” voor VK

Vlucht vooruit

Een andere nieuwigheid is een ministerie van Wetenschap, Innovatie en Technologie, onder leiding van Michelle Donelan. Lucy Frazer wordt dan weer minister van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport.

Volgens de Britse media kiest Sunak met de uitgebreide regeringsherschikking voor de vlucht vooruit. Ruim honderd dagen na zijn aantreden staat Sunak al onder grote druk. Hij krijgt geen grip op de schandalen in zijn partij en heeft daardoor nog geen eigen koers kunnen varen.

De wijzigingen komen er na het ontslag van de voorzitter voor de Conservatieve Partij, Nadhim Zahawi, die als minister zonder portefeuille mee aan de regeringstafel zat. Hij wordt opgevolgd door Greg Hands. (belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten