Kamercommissie erkent Holodomor als genocide

Monument in Duitsland ter herdenking van Holodomor© REUTERS

De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de erkenning als genocide van de “Holodomor”, de hongersnood waarbij 90 jaar geleden miljoenen Oekraïners het leven lieten. Alle partijen stemden voor - enkel PVDA onthield zich. Binnenkort moet de plenaire Kamer zich nog over de tekst uitspreken.

ltoBron: BELGA

De Holodomor staat voor “uitroeiing door hongersnood” in Oekraïne, dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Hij bereikte zijn verschrikkelijkste fase in de winter van 1932-33, toen Stalin de plak zwaaide in  Moskou. De ramp kostte het leven aan naar schatting tussen de 3,5 miljoen en de 7 miljoen slachtoffers, en is daarmee een van de grootste tragedies van de twintigste eeuw.

Aanleiding was de brutale collectivisatie van de landbouw, die kaderde in Stalins vijfjarenplan en waartegen de boeren in Oekraïne zich verzetten. Volgens de resolutie was de massale hongersnood een doelbewuste poging om de opstandige bevolking in deze regio’s de mond te snoeren en hun te laten gehoorzamen aan de centrale autoriteiten. 

PVDA keurt niet goed

De Kamercommissie heeft die Holodomor nu als genocide op de bevolking van Oekraïne erkend. Met andere woorden: hij werd gepleegd met als doel een groep mensen weg te vagen door bewust levensomstandigheden te creëren die tot hun fysieke vernietiging zouden leiden. Het Europees parlement ging de Kamer al voor, net als meer dan 20 andere landen.

Niet geheel onverwacht keurde PVDA de tekst niet goed, maar hielden de communisten het bij een onthouding. Steven De Vuyst gaf aan dat er nog veel controverse over bestaat. “Het is een heel tragische gebeurtenis en het is een goed idee de slachtoffers te herdenken, maar over sommige aspecten bestaat geen consensus”, aldus het Kamerlid. Hij verwees naar adviezen van experten die het er over eens waren dat het niet om een genocide ging. “Het klopt dat president Vladimir Poetin de geschiedenis herinterpreteert, maar daarom hoeven wij dat nog niet te doen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten