Bemalingswerken aan Scheldetunnel kunnen (voorlopig) starten

Themabeeld© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De grondbemalingswerken die nodig zijn voor de aanleg van de nieuwe Scheldetunnel in Antwerpen, een onderdeel van de Oosterweelverbinding, kunnen van start gaan. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de procedure bij hoogdringendheid die enkele actiegroepen hadden aangespannen, afgewezen. Er volgt allicht wel nog een (langere) procedure ten gronde.

ltoBron: BELGA

De procedure was gestart door Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek (ALR), Climaxi, Red Onze Kleiputten (ROK) en burgerplatform OnzeMobiliteit. Zij betwisten de aan Oosterweelbouwheer Lantis verleende vergunning omdat ze menen dat de gehanteerde normen voor het zuiveren van het opgepompte grondwater, dat PFAS bevat, onvoldoende zijn om natuur en volksgezondheid te beschermen. Het ging om een zogenaamde UDN-procedure (Uiterst Dringende Noodzakelijkheid), maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen wijst die hoogdringendheid nu af.

“Dat wil zeggen dat Lantis met de bemaling mag starten, ook al kan de rechtbank de vergunning nog vernietigen wanneer zij ten gronde naar de argumenten kijkt”, stellen de actiegroepen in een reactie.

Volgens de actiegroepen komt de vergunning om te lozen niet overeen met de wetgeving van de overheid. “Als een overheid zichzelf en zijn wetgeving au sérieux neemt, dan stopt ze de lozingen uit eigen beweging”, klinkt het nog. “Als dat niet gebeurt, dan hopen de actiegroepen dat de vergunning zo snel mogelijk vernietigd wordt in de uitspraak ten gronde.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten