Naast Club Brugge krijgt ook Union geen vrijgeleide voor nieuw stadion: plaatselijk schepencollege geeft negatief advies, club reageert “ontzet”

© BELGAIMAGE

Een kink in de kabel bij de nieuwe stadionplannen van Union. De huidige vicekampioen beoogt om een nieuwe voetbaltempel op poten te zetten aan de Bemptsite in Vorst, maar net zoals bij het stadiondossier van Club Brugge loopt het ook hier niet van een leien dakje.

Jens Heylen, Thomas CamiBron: La Dernière Heure

Union deed onlangs een bod om de Bemptsite in Vorst aan te kopen. Volgens de club is dat de ideale locatie om een nieuw stadion neer te zetten. Het bevindt zich op 2,5 kilometer van het huidige Joseph Mariënstadion. De Brusselse club vindt het lokale aspect belangrijk en wil daarom niet al te ver uitwijken. Nieuwe infrastructuur zoals dit stadion is naar verluidt eveneens noodzakelijk om de financiën op te krikken.

Maar net zoals bij Club Brugge (en Antwerp, dat tribune 2 in het Bosuilstadion wil aanpassen) verloopt ook deze procedure niet van een leien dakje. Het schepencollege van Vorst spartelt tegen en gaf een negatief advies over de beoogde stadionplannen. De Brusselse club vraagt nu de Brusselse gewestregering om tussenbeide te komen.

Het integrale statement van Union:

Onze club vernam vandaag via de media dat haar projectaanbod voor het bouwen van een nieuw stadion een negatief advies krijgt van het Vorstse schepencollege. De club is vooral ontzet over de motivering van de weigering. Zo wordt er onder meer verwezen naar een hotel dat helemaal niet in de plannen zit. Deze plannen werden nochtans uitvoerig toegelicht op een speciaal bijeengeroepen commissie.

In hun motivering spreekt het gemeentebestuur van Vorst zich uit over de stedenbouwkundige criteria van het stadionproject, terwijl de eindbeslissing in dat verband een bevoegdheid van het Brusselse Gewest betreft. Verder wordt onze club ook verantwoordelijk geacht voor het zoeken naar oplossingen voor de zonevreemde activiteiten die de gemeente Vorst momenteel op de site uitvoert. Union SG trekt nu dus aan de alarmbel en vraagt de Brusselse regering zo snel mogelijk op te treden in dit dossier van het stadionproject aan de Brits Tweedelegerlaan (Bempt).

“Al meer dan vier jaar proberen we via constructief overleg een oplossing te zoeken voor de stadionproblematiek die het voortbestaan van onze club in gedrang brengt”, zegt CEO Philippe Bormans. “De Bemptsite bevindt zich volgens het RUP in de correcte sport- en recreatiezone voor de bouw van een voetbalstadion, de financiering van dit uiterst ecologische stadion is volledig rond én de mobiliteit rond dit project kent zijn gelijke niet met eender welk stadion in België. Toch worden we telkens door de lokale bestuurspartijen Ecolo/Groen en PS wandelen gestuurd. Ze erkennen het probleem op de huidige site niet, zadelen ons ondertussen op met een extra taks, die trouwens in het leven geroepen werd bij de promotie van de club naar 1A, en nemen telkens een destructieve houding aan.”

Volgende week dinsdagavond 14 februari zal dit punt behandeld worden op de gemeenteraad, waarvoor de club geen uitnodiging ontving.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten