Handelstekort VS nadert 1.000 miljard dollar

© Shutterstock

Het handelstekort van de Verenigde Staten is vorig opnieuw gestegen, tot bijna 1.000 miljard dollar of een nieuw record. Aanleiding is de verdere stijging van de invoer, tot eveneens een nieuw record.

ltoBron: BELGA

Het handelstekort steeg met 12,2 procent tot 948 miljard dollar, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekend. Dat is het hoogste niveau sinds de start van de cijferreeks in 1960. 

De invoer in de VS nam vorig jaar met 16,3 procent toe tot bijna 4.000 miljard dollar. Amerikaanse bedrijven en consumenten hadden meer honger naar producten en diensten uit het buitenland in een context van economische heropleving na twee jaren die werden gedomineerd door de coronapandemie. Daarnaast was er nog de vrees voor nieuwe bevoorradingsproblemen, zoals in 2021.De dure dollar maakte heel wat geïmporteerde goederen ook goedkoper. De laatste maanden van het jaar verzwakte de Amerikaanse munt echter fors. Daartegenover exporteerden de VS in 2022 voor zo’n 3.000 miljard dollar.  De meest verhandelde goederen waren olie, gevolgd door kapitaalgoederen en consumptie-artikelen.

Afkoeling wereldhandel

Het handelstekort met China steeg met 8,3 procent, tot 382,9 miljard, het hoogste niveau in vier jaar. Het tekort met de Europese Unie verkleinde dan weer, tot net onder de 204 miljard. Europa werd vorig jaar de belangrijkste handelspartner van de VS. Het stak China voorbij, dat sinds 2019 op de eerste plaats had gestaan.

Voor dit jaar wordt een afkoeling van de wereldhandel verwacht, onder meer door de renteverhogingen die zouden moeten wegen op de vraag. Het IMF verwacht zelfs de kleinste toename van de wereldhandel sinds 2009, met uitzondering van de coronapandemie. Vanaf 2024 zou de wereldwijde handel weer op stoom komen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten