Honderdduizenden protesteren opnieuw tegen pensioenhervormingen in Frankrijk

© AFP

In Frankrijk hebben dinsdag verspreid over het hele land ruim 750.000 mensen deelgenomen aan de massaprotesten tegen de pensioenplannen van de regering, schat het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De vakbond CGT had het daarentegen over bijna twee miljoen demonstranten.

ltoBron: BELGA

De pensioenhervorming wordt beschouwd als een van de speerpunten van de Franse president Emmanuel Macron. De vakbonden vinden de plannen echter onrechtvaardig en brutaal. De regering wil de pensioenleeftijd geleidelijk verhogen van 62 naar 64 jaar.

De vakbonden zijn van plan zich stevig te verweren tegen de pensioenhervorming. “Als Emmanuel Macron hiervan de moeder van zijn hervormingen wil maken (...) zal het voor ons de moeder van alle gevechten worden”, verklaarde Frédéric Souillot van de FO (Force Ouvrière), die zich samen met de andere vakbonden en een groot deel van de oppositie verzet tegen de hervorming, eerder nog.

De actiedag van dinsdag was al de derde actiedag. De twee vorige actiedagen werden op 19 januari en 31 januari gehouden. Komende zaterdag zijn er opnieuw protesten gepland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten