China weigerde gesprek na neerschieten van ballon, zegt Pentagon

© AP

Na het neerschieten van een vermoedelijke Chinese spionageballon boven Amerikaanse wateren heeft Peking volgens de Amerikaanse regering een aanbod voor een gesprek afgewezen.

Bron: BELGA

Woordvoerder Pat Ryder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dinsdag in Washington dat het Pentagon onmiddellijk na het neerschieten van de ballon zaterdag had gevraagd om gesprekken tussen minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Chinese ambtgenoot Wei Fenghe. De Chinese kant weigerde dat echter.

“We zijn ervan overtuigd dat het handhaven van open communicatielijnen tussen de Verenigde Staten en de Volksrepubliek China belangrijk is om de betrekkingen op verantwoorde wijze te beheren”, vervolgde Ryder. Vooral op momenten als deze, zei hij, is communicatie tussen de strijdkrachten van beide landen bijzonder belangrijk. De VS blijven streven naar open communicatiekanalen met Peking.

Het verschijnen van een Chinese bewakingsballon boven Amerikaans grondgebied, waarvan wordt vermoed dat hij voor spionagedoeleinden werd gebruikt, heeft de toch al ijzige banden tussen beide landen nog verder bekoeld. Het Amerikaanse leger schoot de Chinese ballon neer boven de Atlantische Oceaan voor de kust van de staat South Carolina.

Washington beschuldigt China ervan de ballon te gebruiken om militaire installaties te bespioneren. De regering in Peking daarentegen sprak van een civiele onderzoeksballon die uit koers was geraakt. China uitte felle kritiek op het neerschieten van de ballon en betreurde de “duidelijke overreactie”. Door het geschil over de ballon heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, nog voor het neerschieten, een geplande reis naar Peking bijna op het laatste moment geannuleerd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten