Ambtenaren sporen veel vaker naar werk dan andere werkende Belgen

Themabeeld© Shutterstock

“Het woon-werkverkeer van de 65.000 federale ambtenaren is duurzamer dan dat van de gemiddelde werkende Belg. 35 procent van de federale ambtenaren kiest voor de trein om te gaan werken tegenover gemiddeld 8 procent van alle werkende Belgen”. Dat zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter op basis van nieuwe cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

jvhBron: BELGA

De minister wijst erop dat de federale ambtenaren gestimuleerd worden om op een groene manier naar hun werk te gaan, onder meer door de ligging van de kantoren, die vaak centraal gelegen zijn en in de buurt van stations. 

De Sutter kijkt met een brede blik naar het woon-werkverkeer van de ambtenaren: “Als ik kijk naar alle duurzame manieren om naar het werk te gaan, valt op dat meer dan de helft van de federale ambtenaren de trein neemt, te voet gaat, fietst of de metro neemt. Dat staat tegenover de 31 procent onder de Belgische werknemers.” 

De minister nam binnen het kader van het federale actieplan BeCylist van Mobiliteitsminister Georges Gilkinet al maatregelen om meer ambtenaren op de fiets te krijgen. “Zo informeren we medewerkers over veilig fietsen en moedigden we het federaal overheidspersoneel aan om fietsen en bijpassende verzekeringen aan te schaffen door hen een korting te geven. Daarnaast willen we dat collega’s fietsen kunnen leasen. Dat initiatief wil ik nog dit jaar rondkrijgen.”

Overigens blijkt uit de cijfers nog dat federale ambtenaren verder van hun werk wonen dan de gemiddelde Belgische werknemers. Ambtenaren wonen gemiddeld 39 kilometer van hun werk. De gemiddelde Belgische werknemer moet 21 kilometer reizen vooraleer hij aan zijn werk is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten