Productieproces met real-time data, virtuele copiloot en baanbrekende innovaties: Barry Callebaut is nu ook ‘factory of the future’

Tom Van Echelpoel en Bram Van Genabet nemen de trofee als Factory of The Facture voor Barry Callebaut in ontvangst.© if

Lebbeke / Lokeren -

Barry Callebaut, dat vorig jaar al het grootste en modernste chocolademagazijn ter wereld opende in Lokeren, kreeg nu ook voor haar productiesite in Wieze het label ‘Factory of the Future’.

Ivan Elegeert

Factories of the Future zijn bedrijven die volop inzetten op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. De winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan worden verlengd.

Barry Callebaut krijgt de erkenning als Factory of the Future voor zijn productiesite in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld. Die evolueerde de voorbije jaren naar een echte ‘smart factory’, waar operatoren tijdens het productieproces in real-time zicht krijgen op de data van de machines waarmee ze werken. Barry Callebaut ontwikkelde daarnaast een systeem van ‘virtual assistance’: een soort copiloot die ook recenter gestarte medewerkers begeleidt om de kwaliteit van de chocolade constant te houden, rekening houdend met de variaties in de natuurlijke grondstoffen. Bovendien werkte het team in Wieze de voorbije jaren ook mee aan de ontwikkeling van baanbrekende innovaties, zoals de Ruby chocolade en WholeFruit Chocolate.

In het Waasland prijkt ook het Sint-Niklase bedrijf Van Hoecke op de lijst waar nu in totaal 53 toekomstgerichte Belgische productiebedrijven op prijken.

Aangeboden door onze partners