Appartementen aan de kust worden éindelijk goedkoper, behalve in één gemeente

Alleen in Knokke-Heist worden appartementen nog (een klein beetje) duurder.© IF

Knokke-Heist -

Een appartement aan de kust werd het afgelopen jaar éindelijk opnieuw een beetje goedkoper, behalve... in Knokke-Heist. Daar stegen de prijzen in het laatste kwartaal van 2022 nog met 3 procent, terwijl ze aan de rest van de kust gemiddeld met 0,67 procent daalden. “Die dalende trend heeft ons toch een beetje verrast”, zegt Fabrice Luyckx van vastgoeddataplatform Realo.

Junior Verbeeke

De tien kustgemeenten nemen zowat de helft van alle te koop geplaatste appartementen in West-Vlaanderen (47 procent) voor hun rekening. Dat blijkt uit cijfers van vastgoeddataplatform Realo. Tijdens het laatste kwartaal van 2022 daalde de prijs van een appartement aan de kust met 0,67 procent, terwijl de appartementsprijzen in het West-Vlaamse binnenland nog met 0,36 procent stegen.

“Die dalende trend heeft ons een beetje verrast”, zegt Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo. “Corona veroorzaakte een stormloop op appartementen aan de kust, de prijzen schoten omhoog. Maar die storm is redelijk snel weer gaan liggen. Vandaag zien we zo goed als geen verschil meer in de prijsevolutie van appartementen aan de kust tegenover de rest van de provincie.”

Stevige knik

Al is er één uitzondering: Knokke-Heist. Al ontsnappen ze ook daar niet aan een stevige knik in de prijzen op het einde van het jaar. De stijging tijdens het jongste kwartaal, ongeveer 3 procent, is heel beperkt tegenover de stijging van 17 procent voor heel 2022. Ter vergelijking: in Oostende werden de appartementen vorig jaar gemiddeld ‘amper’ 1 procent duurder.

Een appartement kopen aan de kust blijft wel een stuk duurder dan in het binnenland. Aan de kust betaal je gemiddeld 3.360 euro per vierkante meter voor een appartement met een oppervlakte van 95 vierkante meter. In het binnenland ligt die prijs per vierkante meter met 2.201 euro ruim 1.000 euro lager. De prijzen in de kustgemeenten jagen zo het West-Vlaamse gemiddelde omhoog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten