Betogende boeren rollen grote mat uit voor minister-president Jambon: “20.000 bezwaarschriften kan je niet zomaar onder de mat vegen”

© BELGA

Landbouworganisaties Boerenbond, Groene Kring en Ferm hebben woensdag symbolisch een enorme mat uitgerold aan het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op het Martelaarsplein in Brussel. Met hun actie klagen de boeren aan dat hun bezwaarschriften rond het stikstofakkoord onder de mat geveegd worden.

jvhBron: BELGA

In totaal hebben de landbouwers 20.000 bezwaarschriften ingediend binnen het openbaar onderzoek rond het stikstofakkoord van de Vlaamse regering, maar ze stellen vast dat parlementsleden geen of moeilijk inzage krijgen in die bezwaren. Een mat van 30 vierkante meter op het Martelaarsplein met het opschrift “20.000 bezwaarschriften kan je niet zomaar onder de mat vegen”, maakt het standpunt van de landbouwers duidelijk.

“We hopen dat het gezond verstand zegeviert en, zoals het in een democratie hoort, het beleid op basis van bezwaren bijstuurt”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond. “De Vlaamse regering probeert het dossier snel door te duwen door het te koppelen aan de Europese landbouwsubsidies waarmee onze boeren kunnen vergroenen. Dat maakt ons heel ongerust. We willen dat de Vlaamse regering ernstig rekening houdt met de 20.000 bezwaren en op basis daarvan haar definitief akkoord bijstuurt.”

De Europese subsidies voor het vergroenen van de landbouw zijn al goedgekeurd door Europa, maar het dossier zit vast. Na een ongunstig advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) is de uitbetaling van de eerste schijf van 300 miljoen euro aan Europese subsidies voor boeren momenteel geblokkeerd.

Om aanspraak te maken op de subsidies moet Vlaanderen zijn strategisch plan passen binnen het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De boeren vinden dat er nodeloos tijd verloren wordt, en dat er te weinig rekening met hen wordt gehouden. Ze dreigen nu met gerechtelijke stappen.

“Zelfs Europa maakt zich daar zorgen over en de Europese commissaris heeft in een brief aan Vlaanderen gezegd dat dit een ongezien precedent is”, aldus Ceyssens. “Vlaanderen moet dit onverkort uitvoeren, want het valt onder het Europees recht. We hebben samen met onze collega’s van ABS en BioForum een ingebrekestelling gestuurd naar Vlaams minister-president Jambon. Als er vrijdag geen beslissing valt over de subsidies dan zullen we naar de rechter trekken”, besluit de Boerenbond-voorzitter.

“Voor elke landbouworganisatie die naar de rechtbank wil gaan, is er een milieuorganisatie die naar de rechtbank dreigt te gaan”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) woensdag in een reactie. “Er is in het verleden al zoveel stikstof onder de mat geveegd, dat onze ganse welvaart dreigt te struikelen over de bult in de mat. Het probleem moet eindelijk aangepakt worden”, voegt ze er aan toe. “Het beste antwoord daarop is snel landen in alle dossiers, met een goed akkoord voor de bijna 7 miljoen Vlamingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten