“Sri Lanka blijft failliet tot 2026”

© REUTERS

Sri Lanka zal zeker tot 2026 failliet blijven. Dat heeft president Ranil Wickremesinghe woensdag verklaard in het parlement, waar hij de parlementsleden vroeg om zijn hervormingen te steunen om zo het tij te keren.

jvhBron: BELGA

“Het invoeren van een nieuw fiscaal beleid is een politiek onpopulaire beslissing. Ik ben hier echter niet om populair te zijn. Ik wil dit land uit de crisis halen waarin het verkeert”, verklaarde Wickremesinghe, die afgelopen zomer aantrad nadat zijn voorganger Gotabaya Rajapaksa ontslag nam na massale protesten.

Sri Lanka is economisch volledig ingestort. Het tien jaar terug erg welvarende land, met sterke economische groei en dalende armoede, stak zich in de loop der jaren steeds dieper in de schulden en was in 2016 al bijna bankroet. Het land werd economisch zwaar getroffen door het wegblijven van toeristen tijdens de wereldwijde coronamaatregelen en is bezweken onder de schuldenlast. 

De regering wil nu de belastingen verhogen en de subsidies voor brandstof en elektriciteit afschaffen. Die beslissing valt echter niet goed bij de bevolking, die al te maken kreeg met tekorten aan voedsel, elektriciteit, brandstof en medicijnen.

“Als we dit plan volgen, kunnen we tegen 2026 verlost zijn van het faillissement”, verklaarde Wickremesinghe in het parlement. Tegen eind 2023 kan de economie volgens de president opnieuw groeien, dankzij maatregelen om de staatskas aan te vullen. Zijn toespraak kwam op een dag dat de vakbonden een grote stakingsactie hielden in het land.

Ondertussen is de voormalige president Rajapaksa door de politie ondervraagd nadat vorig jaar een grote som geld gevonden werd in het presidentieel paleis. Dat gebeurde toen demonstranten het gebouw bestormden. Er is een onderzoek geopend naar de 17,5 miljoen roepie (45.000 euro) die aangetroffen werden in de privévertrekken van het presidentiële paleis.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten