Hoopgevende start! Belgische teamsprintsters worden met twee Belgische records zesde op EK baanwielrennen

Elke Vanhoof, Valerie Jenaer, Nicky Degrendele en reserve Julie Nicolaes.© Werner Bourlez

Het Belgisch trio Elke Vanhoof-Valerie Jenaer-Nicky Degrendele werd op het EK baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen zesde in de teamsprint. Dat is meer dan een geslaagde start voor een team dat pas eind vorig jaar werd opgericht. Met als doel: de Olympische Spelen halen.

Werner Bourlez in Grenchen

Als eerste team in de teamsprint mochten de Belgische vrouwen het EK officieel van start schieten. Elke Vanhoof nam de start voor haar rekening, daarna was het de beurt aan Valerie Jenaer en finaal klokte Nicky Degrendele af in 49.083. Een Belgisch record. Logisch, want sinds UCI de teamsprint hervormde van twee naar drie renners hadden de Belgen nog geen wedstrijd gereden. Met de zesde tijd (op negen deelnemers) plaatsten ze zich voor de volgende ronde.

Daarin moesten de meisjes het opnemen tegen Groot-Brittannië. Die waren een maat te groot maar met een nieuw Belgisch record (48.824) reden ze zich naar plaats zes, beter dan Tsjechië en Italië. Het levert het team onverhoopte kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen. Vanhoof kwam voor de start wel ten val aan het startblok, maar zonder erg.

De Belgische teamsprint is een nieuw project van Belgian Cycling, met bondscoach Tim Carswell als drijvende kracht. Met Nieuw-Zeeland pakte hij als coach in Rio een olympische zilveren medaille in dat onderdeel bij de mannen. Hij wil nu dat er de Belgen zich plaatsen voor de Spelen. In Parijs 2024 als het kan, maar zeker in Los Angeles 2028. Tegen dan wil hij ook een mannenteam klaarstomen.

Het vrouwenteam werd pas eind vorig jaar opgericht. Zo werkt bmx-ster Elke Vanhoof overtuigd om het ook op de piste te proberen. Valerie Jenaer heeft een verleden als ijshockster en bobsleester. Er is dus nog veel progressie mogelijk. Het EK kwam eigenlijk te vroeg, de meisjes hebben amper samen kunnen trainen. De zesde plaats is alvast een hoopgevende start voor dit gloednieuw team.

Ploegenachtervolging klokt zesde tijd

Het Belgische viertal Noah Vandenbranden, Gianluca Pollefliet, Tuur Dens en Thibaut Bernard eindigden zesde in de kwalificaties voor de ploegenachtervolging. Met een tijd van 3’55’’583 eindigden ze ruim boven hun Belgisch record (3’52’’480). Bernard moest in de slotfase een gat laten (nadat eerder Pollefliet was afgehaakt) waardoor kostbare tijd verloren ging. Donderdag (met Zwitserland als rechtstreekse tegenstander in de eerste ronde) krijgen ze een nieuwe kans. De topvijf moet haalbaar zijn.

Olympisch kampioen Italië (met Filippo Ganna) klokte de beste tijd, voor wereldkampioen Groot-Brittannië (met Ethan Vernon van Soudal-Quick-Step) en Denemarken.

De Belgen werden zesde in de kwalificaties van de ploegenachtervolging.© bow

Hesters gediskwalificeerd in afvalling, Bossuyt negende in scratch

Jules Hesters werd gediskwalificeerd in de afvalling. Toen er nog zeven renners overbleven besliste de jury om hem uit de wedstrijd te nemen na een volgens hen gevaarlijk manoeuvre. Eerder had hij ook al een ferm schoudercontact gehad met een andere renner. De afvalling is de specialiteit van de Gentenaar. Vorig jaar pakte hij brons op het EK in München en greep hij op het WK net naast een medaille.

Shari Bossuyt werd negende in de scratch. Bossuyt brak net voor Nieuwjaar haar sleutelbeen en wil vooral zondag scoren met Lotte Kopecky in de ploegkoers. Daarin werden ze vorig jaar wereldkampioen. Op dit EK zijn ook de eerste kwalificatiepunten te verdienen voor de Olympische Spelen. Zaterdag rijdt ze ook nog de puntenkoers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten