Negen verdachten aangehouden in onderzoek naar Chinees mensensmokkel- en prostitutienetwerk in Brussel

Themabeeld© Bart Dewaele

Bij de gerechtelijke operatie tegen een Chinees mensensmokkel- en prostitutienetwerk zijn dinsdag in totaal 27 personen opgepakt in België. Negen van hen zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor mensenhandel en witwassen. Dat meldt het federaal parket. In Zwitserland werden ook twee personen opgepakt, van wie België nu de overlevering vraagt.

jvhBron: BELGA

De federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen viel dinsdag binnen op 26 adressen in Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Evere, Sint-Lambrechts-Woluwe, Meise, Antwerpen, Beerse, Kasterlee, Leuven, Charleroi en Neufchâteau. De speurders konden 27 verdachten arresteren en troffen ook 20 vermoedelijke slachtoffers aantreffen. Daarnaast namen ze ook bankbiljetten ter waarde van ongeveer anderhalf miljoen euro in beslag, en vier ton aan muntstukken.

“Dankzij de samenwerking van Eurojust en Europol kon gelijktijdig worden opgetreden in Spanje, waar vijf huiszoekingen plaatsvonden, en in Zwitserland, waar twee personen werden gearresteerd”, zegt het federaal parket.

De operatie was het resultaat van twee jaar onderzoek door de FGP Oost-Vlaanderen. Die was onder leiding van een Gentse onderzoeksrechter een onderzoek begonnen naar een criminele organisatie die Chinese vrouwen overbracht naar Europa en hen dwong zich te prostitueren. Volgens het federaal parket werden de vrouwen vooral in de privéprostitutie ingezet, via onder meer online verhuurplatformen, hotels, en vakantieverblijven. Afspraken werden geboekt via gespecialiseerde websites voor seksadvertenties. Tijdens de COVID-periode verplaatsten de activiteiten zich ook naar de straatprostitutie, vooral zichtbaar in de Brusselse Alhambrawijk.

“De slachtoffers werden veelvuldig verplaatst van locatie binnen Europa en moesten een groot deel van hun geld af te geven”, gaat het parket verder. “Een aanzienlijk deel van de slachtoffers heeft geen legale verblijfsstatus meer waardoor de afhankelijkheid van de criminele organisatie nog toeneemt. De criminele organisatie verwierf op die manier grote sommen geld die getransfereerd werden naar het buitenland langs legale en illegale kanalen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten