Ontbrekende stuk fietssnelweg tussen Avelgem en Kluisbergen is klaar

© pma

Avelgem/Kluisbergen -

Het ontbrekende stukje fietssnelweg F45 tussen Avelgem en Kluisbergen, net over de taalgrens in Mont-de-l’Enclus, is klaar. Het traject was nodig om de IJzerwegbrug in Avelgem met Kluisbergen te verbinden.

Peter Malaise

Acht jaar nadat dat IJzerwegbrug gelegd werd over de Schelde, is de aansluiting naar Kluisbergen een feit. Omrijden via het jaagpad langs de Schelde en laveren tussen de putten van een kiezelweg behoort tot het verleden. De fietsersbrug over de Schelde verbindt Avelgem met Orroir, een deelgemeente van Mont-de-l’Enclus. In West-Vlaanderen kan je over de spoorwegbedding tot Kortrijk rijden. Vanaf Kluisbergen kan je dan weer over Oudenaarde naar Gent rijden.

De brug over de Rhone - een beek, niet de Franse rivier - lag al jaren op zijn plaats. Eind vorig jaar werden de werken aangevat en kreeg het fietspad vorm. Het traject, dat ruim 300.000 euro kostte, is voor 90 procent gefinancierd met Europees geld.

Oude spoorwegbedding

Als de F45 helemaal klaar is, zal die beginnen in Marke langs het station van Kortrijk. De fietssnelweg volgt het een oude spoorwegbedding tot aan de nieuwe fietsbrug over de Schelde in Avelgem. Ook tussen Kluisbergen en Oudenaarde volgt het traject een spoorwegbedding. De brug over de N60 in Leupegem zou voorzien zijn voor 2024. Dan wordt omrijden ook in de Oudenaardse deelgemeente overbodig.

Aangeboden door onze partners