Masteropleiding geneeskunde verdeelt meerderheid in Franse gemeenschap

© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De PS-MR-Ecolo meerderheid in de Franse gemeenschap is verdeeld over de vraag op de universiteiten van Namen en Bergen al dan niet een masteropleiding geneeskunde mogen inrichten. Dat bleek woensdagnamiddag tijdens de plenaire vergadering van het Frans gemeenschapsparlement.

ltoBron: BELGA

Minister van Onderwijs Valérie Glatigny (MR) kondigt woensdag in La Libre aan dat de UMons en de UNamur geen toelating zullen krijgen om een master in geneeskunde in te richten. Ze stelt dat de financiële impact voor de andere universiteiten die de master al aanbieden te groot zou zijn. “Het is een kwestie van gelijkheid tussen studenten”, vulde Glatigny woensdag aan in het parlement. 

Maar binnen de meerderheid is niet iedereen het met dat standpunt eens. Ecolo-parlementslid Manu Disaboto zei “verbijsterd” te zijn door de beslissing, die bovendien “zonder overleg” tot stand is gekomen. Joëlle Kapompole (PS) is dan weer “geschokt”, zei ze. Volgens haar wordt het besluit door “geen enkel relevant element ondersteund”. Ook de oppositiepartijen PVDA en Les Engagés zijn het niet eens met het besluit van de minister. 

Momenteel bieden de vijf Franstalige universiteiten allemaal een bachelor in de geneeskunde aan. De masteropleiding wordt enkel ingericht aan de UCL, de ULB en de ULiège. (belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten