De zoektocht naar cash in Gent: stadsbestuur wil dat er meer bankautomaten openen

© fvv

Gent -

Het Gentse stadsbestuur wil dat er meer geldautomaten beschikbaar zijn in de stad. Deze week zijn er nog nieuwe gezet aan Dampoort en de komende maanden komen er een tiental bij. Maar dat is niet genoeg, klinkt het, zeker niet voor de inwoners van deelgemeenten. “Sommige bewoners moeten te ver lopen voor cash.”

Max Dedulle

Wie geld wil afhalen kan vandaag terecht bij een Bancontact in de Veldstraat, Gentbrugge, Ledeberg, aan de Bijloke, Station Dampoort en Shopping Gent Zuid. Daar zijn ‘neutrale’ bankautomaten geopend, waar iedereen met een bankkaart cash kan afhalen.

Er komen er nog, aan Gent Sint-Pieters, in de Muide en de Brugse Poort en aan het UZ Gent. Ook in de Overpoort was dat gepland, maar dat is nog onder voorbehoud. Daarnaast staan er nog vier à vijf locaties op de planning, maar dat is het dan ook, voor heel Gent.

Het resultaat is dat het voor sommige Gentenaars ver lopen is om nog aan cash te geraken. Te ver, vindt Sven Taeldeman (Vooruit). Hij drong dinsdag in de gemeenteraad aan op meer bankautomaten en kreeg gelijk van het stadsbestuur. (lees verder onder de foto)

Aan Dampoort kan je nu alvast cash afhalen, maar dat volstaat niet vindt Gent.© bst

“Voor inwoners die minder mobiel zijn of niet goed uit de voeten kunnen met online bankieren, kan dit problematisch zijn”, zegt Sofie Bracke (Open VLD), schepen van Economie. Het is niet een stad of gemeente, maar wel de vier grootbanken die verantwoordelijk zijn voor de automaten.

De Bancontact-automaten zijn een samenwerking van de grootbanken KBC, Belfius, ING België en BNP Paribas Fortis. Omdat klanten hun bankzaken steeds meer regelen via internet, sloten de banken hun eigen automaten een voor een. In ruil openen ze nu samen ‘neutrale’ bankautomaten.

De banken hebben per gemeente een aantal bankautomaten vooropgesteld. Maar dat zijn er niet genoeg, vindt Gent. “We willen zo weinig mogelijk hiaten in het stedelijk netwerk van cashautomaten”, zegt Bracke. “Onze diensten zaten al meermaals samen met de banken en suggereren de meest geschikte locaties.”

Hier zijn de Bancontact-automaten in Gent

- Oktrooiplein 10, 9000 Gent (aan station Gent-Dampoort)- Gentbruggeplein 3a, 9050 Gentbrugge- Shopping Gent Zuid, Woodrow Wilsonplein 4, 9000 Gent- Veldstraat 60/62, 9000 Gent- Ledebergplein 9, 9050 Ledeberg- Bijlokehof 41, 9000 GentHier staan er nog gepland:- Muidepoort 66/1, 9000 Gent (maart/mei 2023)- Overpoortstraat 49a, 9000 Gent (maart/mei 2023, onder voorbehoud)- Bevrijdingslaan 155, 9000 Gent (mei/juli 2023)- Koningin Maria Hendrikaplein 1, 9000 Gent (maart/juni 2023)- UZ Gent, Cornelius Heymanslaan 10, 9000 Gent (maart/juni 2023)

Deelgemeenten

Zo werd al voorgesteld om automaten te zetten gebouwen van de Stad Gent, zonder succes. Het volgende doel zijn genoeg automaten in de deelgemeenten en de wijken buiten het centrum. Daar is aan cash geraken nog een stuk moeilijker.

“We stellen momenteel een kaart op voor toekomstige cashpunten”, zegt Bracke. “Daarbij houden we onder meer rekening met de aanwezigheid van (digitaal) kwetsbare inwoners. Op basis daarvan bezorgen we Batopin suggesties voor toekomstige geldautomaten.”

Eén uitweg zijn de automaten van de kleinere banken. Die hebben hun automaten voorlopig meestal wel nog. Toch zijn er ook daar plannen om een en ander te stroomlijnen: AXA, Argenta, Bpost, Crelan en VDK hebben zich daarvoor al verenigd onder de naam ‘Jofico’. Momenteel zijn er echter geen plannen om in Gent automaten te verwijderen.

LEES OOK. VVSG pleit voor bankautomaat in straal van maximum 5 kilometer

Aangeboden door onze partners