Oekraïense drone filmt hoe Russische Wagner-huurlingen hun eigen gewonde commandant aanvallen

Oekraïne heeft video’s vrijgegeven die lijken te tonen hoe Russische strijders hun zwaargewonde bevelhebber wegslepen van het slagveld en er vervolgens op losslaan met spades - of voorhamers volgens een Oekraïens Telegram-kanaal. Volgens Oekraïne gaat het om huurlingen van de Russische Wagner-groep. Een Oekraïense drone filmde het incident nabij de oostelijke stad Bachmoet, waar al maanden een intense strijd woedt. Opgelet, het zijn schokkende beelden.

Luke HardingBron: The Guardian

De beelden tonen vier soldaten van de Russische Wagner-militie die hun collega bij zijn armen en benen door een landschap van verwoeste huizen dragen. Daarna dumpen ze hem naast een schuur. Op een tweede video zijn drie mannen te zien die hem meermaals slaan met vermoedelijk spades of voorhamers. Het is onduidelijk wat er uiteindelijk met de gewonde commandant is gebeurd. Maar het tafereel strookt met de aanhoudende berichten over een laag moreel bij de Russische huurlingen.

Oekraïense soldaten die verwikkeld zijn in gevechten rond Bachmoet maken gewag van Wagner-troepen die maar blijven aanvallen in golven. Naar verluidt worden die laatste bedreigd met executies als ze er niet in slagen om vooruitgang te boeken. Ze worden massaal neergemaaid, de frontlijn ligt bezaaid met hun lichamen.

Een drone-eenheid van de speciale Seneka-brigade maakte de videobeelden eerder deze week. Maandag werden ze vrijgegeven op Oekraïense socialemediakanalen. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten