Biden “zoekt conflict niet” met China na spionageballon, “heeft intentie” in 2024 weer presidentskandidaat te zijn

© AFP

Joe Biden “zoekt het conflict niet” met China. Dat heeft de Amerikaanse president verklaard in een interview met zender PBS, nadat de Verenigde Staten afgelopen weekend een Chinese spionageballon neerschoten die boven het Amerikaanse grondgebied vloog. Hij liet ook weten “de intentie” te hebben zich in 2024 opnieuw kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezing.

Bron: BELGA

“Neen”, was het antwoord van Biden op de vraag van een journaliste of de relaties met Peking “een zware klap” gekregen hebben. “Dat weet ik omdat ik met hen praat. Ik heb eerder al duidelijk gemaakt aan Xi Jinping dat we ten volle gaan concurreren met China, maar niet uit zijn op conflict.”

De woordvoerder van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, had woensdag tijdens een persmoment nog gezegd dat China de voorbije jaren “een vloot aan ballonnen voor spionageoperaties” de wereld ingestuurd heeft. “De Chinezen hebben heel wat uit te leggen”, klonk het. Peking houdt al dagenlang vol dat de ballon niets anders was dan een afgedreven weerballon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tijdens zijn State of the Union had Biden de leiders in Peking gewaarschuwd. “Als China onze soevereiniteit bedreigt, zullen we optreden om ons land te beschermen. En dat hebben we gedaan.” Biden zei toen echter ook dat hij vastbesloten was om met China te blijven samenwerken waar de Amerikaanse belangen behartigd kunnen worden ten voordele van de wereld.

Trump zaaide verdeeldheid

Biden kwam in het interview ook terug op het moment tijdens zijn State of the Union dat hij zei dat sommige Republikeinen de sociale zekerheid willen afschaffen, waarna zijn politieke concurrenten “nee” en “leugenaar” riepen. Hij besloot toen dat “we het er dus allemaal over eens zijn” dat de sociale zekerheid beschermd moet worden. “Dus raad eens? We hebben iets bereikt. Tenzij ze hun woord breken, zal er niet geraakt worden aan Medicare en de sociale zekerheid”, zei Biden in het interview.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Biden benadrukte in zijn State of the Union herhaaldelijk dat hij wil samenwerken met de Republikeinen. “De meeste Amerikanen zijn van mening dat de politiek te gemeen, te persoonlijk, te verdelend is geworden”, verklaarde Biden nu in het interview. Hij legde de schuld voor veel van die verdeeldheid bij Donald Trump, al noemde hij die niet bij naam. “Er was een opzettelijke poging door de vorige gast om in te spelen op de angsten en basisinstincten van mensen.”

Presidentskandidaat?

De 80-jarige president zei tijdens het interview met PBS dat hij “de intentie” heeft om op te komen bij de presidentsverkiezingen van 2024, maar dat hij “nog geen definitieve beslissing” genomen heeft over zijn kandidatuur.“Ik ben iemand die gelooft in het lot. Ik zou volkomen eerlijk zijn met de Amerikanen als ik zou denken dat een gezondheidsprobleem of wat dan ook me zou verhinderen om het werk te doen”, aldus de Amerikaanse president. Hij nodigde al wie ongerust is over zijn leeftijd opnieuw uit om hem “aan het werk te zien”

Geheime documenten

Over de vondst van geheime overheidsdocumenten zei Biden dat hij gevraagd heeft om zijn huis en kantoren te doorzoeken, en dat de gevonden documenten er waren omdat de mensen die zijn kantoren opruimden toen hij vertrok niet grondig elk stuk papier onderzochten. “En voor zover ik weet, waren de soort dingen die ze oppikten dingen van 1974 en verdwaalde papieren.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten