Voetbal 1ste nationale Mandel United

Matis Laloux wil zich bij Mandel United in de kijker spelen: “Ik schuw het zware werk niet”

Na het faillissement van Moeskroen trainde Matis Laloux ruim vijf maanden met de werkloze profs, alvorens in Izegem zijn handtekening te zetten.© Bart Vandenbroucke

Mandel United wil zaterdag thuis tegen rechtstreekse concurrent Ninove operatie redding verder zetten en mits winst op één punt van de bezoekers komen. Sinds de komst van de vijf wintertransfers is de kans op overleven in eerste nationale gevoelig gestegen. Matis Laloux (20) is de jongste aanwinst. De middenvelder uit Waals-Brabant wil zich in Izegem in de etalage spelen.

Koen Verdruye

Mandel-voorzitter Frederick Verhelst doet er samen met zijn collega’s en medewerkers alles aan om met de club te overleven en in eerste nationale te blijven. Dat gebeurt op het veld vooral met nieuwkomers, want er komen momenteel nog weinig zelf opgeleide spelers in actie. Verhaest, Vandommele en Lievens zijn de enige overlevers. Verhaest sukkelde de jongste weken echter met een blessure en de andere jongens zitten vooral op de bank.

De jeugdopleiding van nationaal spelende amateurclubs worstelt met de doorstroming. Er wordt alsmaar vroeger gerekruteerd en de talenten zijn amper 6 of 7 jaar als ze al naar de profclubs verkassen. In de lagere reeksen is de opleiding doorgaans gebaseerd op kwantiteit. Het is vooral een sociaal platform en zware kostenpost. Vanuit de eigen opleiding is doorstroming voor niet-profclubs bijna onmogelijk. Mandel probeerde het afgelopen zomer noodgedwongen, met twee monsternederlagen als gevolg.

Net als bij alle andere clubs is 75% van de in extremis samengestelde kern dan ook opgeleid bij de elite-jeugd. Slechts een select groepje haalt daar het echte profvoetbal, de rest daalt af na naar de amateurreeksen. Dat geldt ook voor middenvelder Matis Laloux. De jongeman uit het Waals-Brabantse ’s Gravenbrakel doorliep de jeugdrangen van Sporting Charleroi en speelde vorig seizoen voor Moeskroen. “Ik trainde er onder José Jeunechamps, die nu coach is bij Virton, en met ervaren jongens zoals Taravel en Chevalier. Ook Calvin Dekuyper, met wie ik nu bij Mandel speel, zat bij ons. Ik leerde er ook de huidige coaches van Mandel kennen, want zij trainden ook de beloften. Ik zou er een tweede seizoen bij doen, maar helaas ging de club failliet.”

Nog even tijd nodig

Laloux trainde vervolgens ruim vijf maanden met de werkloze profs. “Samen met François Kompany en mijn huidige ploegmaats Mujangi-Bia en Tarfi. Ik wist ook dat het eind januari definitief gedaan was en volgde het advies van mijn makelaar Hervé Ilombe om voor Mandel te tekenen.”

“Dit was voor Matis de beste oplossing”, aldus Ilombe. “Hij heeft een interessant profiel en kan zich hier op een goed niveau in de etalage spelen. Het wordt een lange en zware strijd om het behoud, maar ik geef ze toch nog altijd 40% kans.”

“Er zit veel kwaliteit in de groep, maar we zijn nog niet op elkaar ingespeeld”, zegt Laloux. “Geef ons dus nog even tijd, want dan kan er nog iets moois ontstaan. De trainer heeft gelijk: hebben we deze spelersgroep vanaf de eerste speeldag, dan komen we nooit in de problemen. Als we slagen in onze opdracht, is alles bespreekbaar. Wie weet doe ik er hier dan nog een jaartje bij of kan ik misschien weer naar 1B. Ik ben een middenvelder die het liefst en het best op de posities acht en tien speelt. Lager kan echter ook, want ik schuw het zware werk niet.”

Aangeboden door onze partners