Financiële kater dreigt voor OCMW: “Verliezen jaarlijks 435.000 euro door knip in groenestroomcertificaten”

Wij namen destijds een voorbeeldrol op en worden daar nu voor gestraft”, reageert OCMW-voorzitter Pablo Annys (Vooruit) op de plannen van minister Zuhal Demir om te besparen op groenestroomcertificaten.© mvn, rr

Brugge -

De knip in groenestroomcertificaten van minister Zuhal Demir (N-VA) dreigt het Brugse OCMW zuur op te breken. De organisatie legde jaren geleden daken en velden vol met zonnepanelen, goed voor 430.000 euro inkomsten op jaarbasis. “Wij namen destijds een voorbeeldrol op en worden daar nu voor gestraft”, zegt voorzitter Pablo Annys (Vooruit).

Koen Theuns

“Wij gaan de centen halen waar ze te vinden zijn: bij de overgesubsidieerde grote zonnepaneelinstallaties”, kondigde Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie, vorige week nog aan. Het plan: snoeien in de groenestroomcertificaten die de Vlaamse overheid jaren geleden toekende om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren, maar die nu een financiële strop geworden zijn.

Pioniersrol

Met het voorstel wil de regering tussen 2024 en 2032 liefst 1,2 miljard euro besparen. Daarmee treft ze niet gewiekste ondernemers, maar ook het Brugse OCMW. Dat liet destijds het dak van zijn hoofdzetel en de terreinen eromheen vol leggen met zonnepanelen, net als een aantal woonzorgcentra en enkele andere gebouwen.

Alles samen zijn de groenestroomcertificaten van het OCMW goed voor liefst 435.000 euro aan inkomsten op jaarbasis, middelen die het OCMW goed kan gebruiken. “Als we deze inkomsten zouden moeten schrappen voor de komende twee jaar van de meerjarenbegroting, dan gaat het met andere woorden al om een klein miljoen euro. Dat is toch een serieuze financiële aderlating”, reageert schepen Pablo Annys (Vooruit).

Geleidelijk uitfaseren

Annys hekelt dan ook het plan om de geldkraan zomaar dicht te draaien. “Het OCMW was een pionier door zo vroeg te investeren in zonnepanelen, het nam een voorbeeldfunctie op. Het is jammer dat het daar nu voor gestraft zou worden. We hebben destijds ook niet ingetekend op de groenestroomcertificaten uit winstbejag: sindsdien worden al deze middelen geïnvesteerd in kwalitatieve publieke zorg. Ik betreur ook dat men van plan is om er van de ene dag op de andere de knip in te zetten. De groenestroomcertificaten geleidelijk aan uitfaseren, zou wat mij betreft een logischere en betere zaak zijn.”

Aangeboden door onze partners