Trainer Pep Guardiola wil juist door aanklacht niet weg bij Manchester City: “Mijn eerste gedachte is dat we al veroordeeld zijn”

© REUTERS

Onheilspellend nieuws, eerder deze week uit Engeland: de Premier League beschuldigde Manchester City er immers van overtredingen van de financiële regels. De klacht werd doorverwezen naar een onafhankelijk commissie, die de zaak verder zal onderzoeken en moet oordelen of er sancties volgen. Dat kan een puntenaftrek of zelfs degradatie zijn.

Vincent Van Genechten

Coach Pep Guardiola heeft echter vertrouwen in een goede afloop. “Ik ben er zeker van dat uit het onderzoek zal blijken dat we onschuldig zijn”, verklaarde hij vrijdag tijdens het persmoment. De Catalaan zit sinds 2016 bij City en verlengde onlangs zijn contract in het Etihad tot 2025. “Soms twijfel ik, want zeven of acht jaar als trainer bij een club: dat is lang. Maar nu denk ik niet aan andere uitdagingen. Ik wil meer dan ook ooit bij deze club blijven. Ik ben er zeker van dat de bestuurders tegen mij de waarheid omtrent de zaak vertellen. Daarnaast betreur ik het dat wij in de ogen van het publiek reeds veroordeeld zijn.”

© REUTERS

City werd in februari 2020 door de Europese Voetbalconfederatie UEFA reeds voor twee seizoenen geschorst uit Europese competities, vanwege overtredingen van de Financial Fair Play. Die uitspraak werd later dat jaar in beroep door het Internationaal Sporttribunaal echter geannuleerd. Guardiola vermoedt dat de beschuldigingen uit de hoek van de concurrenten van de club komen. “Ze scheppen een precedent, dat in de toekomst gevaarlijk kan zijn. Ook andere clubs kunnen met verdachtmakingen geconfronteerd worden en beschuldigd worden. Zij zijn blijkbaar van mening dat wij ons niet correct gedragen hebben. We zouden dat kunnen aanvaarden, maar wij verkiezen onszelf te verdedigen”, aldus Guardiola.

Volgens de succescoach zullen de spelers er op het veld geen hinder van ondervinden, zal de hele zaak niet in de hoofden zitten. Zondag staan Kevin De Bruyne en co tegenover Aston Villa, op de 23e speeldag in de Premier League. Puntenverlies is dan uit den boze, want de regerende kampioen volgt op de tweede plaats op vijf punten van leider Arsenal, dat bovendien nog een wedstrijd minder heeft. “Ik heb het gevoel dat iedereen op het veld zijn werk zal doen. De spelers staan op het veld, de advocaten in de rechtszaal. Al blijft het spijtig dat sommigen ons willen ontnemen wat we op het veld gewonnen hebben.

Aangeboden door onze partners