Adidas vreest verlies tot 700 miljoen euro na fiasco rond Yeezy-label van Kanye West

© AFP

Het verscheuren van een belangrijk contract met één enkele artiest kan het bekende sportmerk met een gigantisch verlies opzadelen. Adidas voorspelt nu al dat het dit jaar niet moet rekenen op een miljoenenwinst.

Tom Vets

Het staat immers voor veel kosten om producten af te schrijven van het Yeezy-label van Kanye West. Het bedrijf kondigde enkele maanden geleden aan dat het de samenwerking met de Amerikaanse rapper vroegtijdig heeft stopgezet wegens controversiële en antisemitische uitspraken.

Adidas bracht de voorbije 10 jaar de Yeezy-lijn – samen met Ye – op de markt en dat was goed voor ongeveer een 8% van de totale omzet van het merk. Het operationeel verlies kan oplopen tot een half miljard euro als Adidas beslist om bestaande Yeezy-producten niet te rebranden en op die manier te verkopen. Daarnaast verwacht het merk voor 200 miljoen euro aan eenmalige kosten. Het afschrijven van de Yeezy-voorraad zou ook de inkomsten met ongeveer 1,2 miljard euro raken. Het voorbije jaar haalde Adidas nog een omzet van meer dan 22 miljard euro, en daalde de operationele winst flink tot 669 miljoen euro.

Bjørn Gulden, een van de topmensen van het bedrijf, zicht dat Adidas de cijfers voor zich laat spreken en dat men 2023 bekijkt als een overgangsjaar waarin men een nieuw fundament moet leggen om de toekomst van het bedrijf de komende jaren te verzekeren.

Aangeboden door onze partners