Veldrijden Superprestige in Middelkerke

Eli Iserbyt houdt leider Lars van der Haar af in slotmanche van Superprestige in Middelkerke: “Dit was er eentje op karakter”

Dankzij zijn overwinning in Middelkerke sprong Eli Iserbyt nog over Michael Vanthourenhout naar de tweede plaats in de eindstand van de Superprestige.© Belga

Eli Iserbyt schreef zaterdag de Noordzeecross in Middelkerke op zijn naam. Hij maakte in de slotfase gebruik van een foutje van de Nederlander Lars van der Haar. “Ik moest bijten om de leider te volgen, maar het loonde”, glunderde de derde van het wereldkampioenschap.

Michel Vanden Heede

Lars van der Haar nam een blitzstart in de slotmanche van de Superprestige, kwestie van zijn eindzege zo snel mogelijk veilig te stellen. Eli Iserbyt en Laurens Sweeck konden hun wagonnetje aanhaken. De Nederlander Joris Nieuwenhuis, een ploeggenoot van Lars van der Haar, volgde hun voorbeeld. In de zandbak had Iserbyt het telkenmale lastig, maar keer op keer dichtte hij de kloof op Lars van der Haar.

“Ik voelde me beter worden”, vertelde Iserbyt. “Na de zandpassage kon ik mijn kracht kwijt. Ik bleef dus hopen. Het was zaak om me vast te bijten in het wiel van Lars van der Haar. Dan had ik het geluk dat mijn concurrent in de fout ging in de slotronde. Voor mij was dat het signaal om door te zetten. Na de Parkcross in Maldegem (waar hij na een venijnige strijd met gewezen ploegmaat Laurens Sweeck naast de zege greep, red) was ik gebrand om een sterke prestatie neer te zetten. Het was van 1 januari geleden dat ik nog won. Ik probeer mijn seizoen nog zo goed mogelijk af te sluiten.”

Dankzij zijn overwinning in Middelkerke sprong Iserbyt nog over zijn ploeggenoot Michael Vanthourenhout naar de tweede plaats in de eindstand van de Superprestige. Hij won overigens ook de openingsmanche in Ruddervoorde. De eindzege ging naar Lars van der Haar, die in Middelkerke tweede werd.

Vanthourenhout pas negende, Kuypers knap vijfde

Michael Vanthourenhout, woensdag nog winnaar in Maldegem, kwam niet in het wedstrijdverhaal voor. Hij moest het stellen met de negende prijs. “Ik vertelde vooraf dat ik superbenen had, maar dat was niet meer dan een psychologisch spelletje”, aldus de Belgische en Europese kampioen. “Ik wist beter. Het beste is er een beetje af. Bovendien heb ik last van mijn rug. Jammer dat ik mijn tweede plaats in de eindafrekening nog verspeelde, maar ik wist dat het moeilijk zou worden.”

Thuisrijder Gerben Kuypers deed het een stuk beter. Dankzij een sterke inhaaljacht kwam hij als vijfde over de finish. “Na een matige start kwam ik er na twee ronden door. Bijna kon ik nog aansluiten bij de leiders, maar ik ben tevreden over mijn slotwedstrijd. Ik ga nu drie weken vakantie inbouwen.”

Aangeboden door onze partners