Krawatencross in Lille mist thuisrijders Wout van Aert en Sanne Cant: “Maar op dit moment geen optie om plek op kalender te wijzigen”

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Fem van Empel en Laurens Sweeck boven in de Krawatencross in Lille, maar publiektrekkers Wout van Aert en Sanne Cant werden duidelijk gemist. De Lilse Bergen ontbraken dit jaar dat extra beetje ambiance door de afwezigheid van de thuisrijders. “We missen twee sterke pionnen die altijd veel volk lokken”

Sofie Terryn

De Belgische driekleur van Sanne Cant of de gele tenue en Red Bull-helm van Wout van Aert waren nergens te bespeuren in de Lilse Bergen. Beiden vertoeven in het buitenland om zich voor te bereiden op het wielervoorjaar. “Als organisatie leven we mee met het programma van de renners. We hebben begrip voor hun schema, maar hadden hen hier liever aan de start zien staan. Dat was vandaag niet mogelijk”, klonk het bij Krawatencross-organisator Jef Van den Broeck.

Gemis

Het zag er lange tijd naar uit dat het volk niet warm liep voor een cross zonder Cant en van Aert. De beste kijkplaatsen werden niet ingenomen en ook het strand oogde behoorlijk leeg. “Wout en Sanne zijn een groot gemis. We missen twee sterke pionnen die altijd veel volk lokken”, vertelde Van den Broeck.

Toch was er snel beterschap in zicht. “Het is ’s ochtends heel langzaam opgestart, maar vanaf twee uur - toen de elite reed - zag ik toch weer een massa volk op de Lilse Bergen. Dus ik denk dat de afwezigheid van Cant en van Aert niet veel verschil heeft gemaakt”, stelde Van den Broeck vast.

Wout van Aert op het WK in Hoogerheide.© BELGA

De agenda’s van Cant en van Aert lieten een deelname aan de Krawatencross niet toe, maar dat was in de tijd van ex-wereldkampioen Paul Herygers anders. Hij was altijd op de afspraak in zijn Lille. “Lille was heilig voor mij. Ik duidde de cross hier met stip aan in mijn agenda. Ik heb volgens mij geen enkele cross gemist, maar dat waren andere tijden.”

Herygers heeft dan ook begrip voor de afwezigheid van Cant en van Aert en mist de thuisrijders niet. “Ik kon vroeger alles rijden, omdat ik geen andere sportafspraken had. Nu is dat anders. Sanne en Wout moeten zich ook focussen op het wegseizoen. Wout zal het ongetwijfeld jammer vinden dat hij hier niet heeft gereden, maar hij laat ons al elke winter en zomer genieten.”

Andere datum?

Om van Aert en Cant de komende jaren toch aan de start te krijgen, polste Van den Broeck al eens naar een andere datum. “Als ik de cross zou verplaatsen naar december, loop ik nog altijd het risico dat de renners op stage zijn. Dus het is op dit moment geen optie om deze veldrit vroeger op de kalender te zetten. We zitten nu op een gouden datum en dat gaan we zo proberen houden”, verzekert Van den Broeck.

Sanne Cant is recordhoudster met veertien Belgische titels.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Bij afwezigheid van Cant en van Aert was het kijken naar wat andere streekgenoot Laura Verdonschot in huis had. Zij bewees met haar zesde plaats in de X2O Badkamers Trofee in Lille dat een renner altijd wat meer kan op een bekende ondergrond. Verdonschot als nieuwe publiekstrekker? “Dat zou kunnen, maar we zijn verwend. We hebben altijd Sanne Cant gehad. Veertien Belgische titels en drie wereldtitels vervang je niet zomaar”, luidt het bij Van den Broeck.

Aangeboden door onze partners