Koen Wauters, Ann Wauters en Georges-Louis Bouchez wagen zich in nieuw tv-programma aan “zwaarste training ter wereld”

Zanger Koen Wauters (55), ex-basketter Ann Wauters (42) en politicus Georges-Louis Bouchez (36) zijn binnenkort te zien in een gloednieuw VTM-programma: ‘Special Forces: Wie Durft Wint’.© VTM

Zanger Koen Wauters (55), ex-basketter Ann Wauters (42) en politicus Georges-Louis Bouchez (36) zijn binnenkort te zien in een gloednieuw VTM-programma: ‘Special forces: wie durft wint’. Samen met nog acht andere bekende gezichten beginnen ze aan de bikkelharde opleiding die de echte rekruten van defensie ook moeten ondergaan. “Dit is nog belangrijker dan een medaille.”

Eline VandeGehuchte

Special forces: wie durft wint is de Vlaamse versie van het Britse format SAS: who dares wins, dat in 2015 voor het eerst werd uitgezonden. Na spin-offs in onder andere Amerika, Australië, Finland, Zweden en Nederland, is het nu ook de beurt aan ons land. In de Vlaamse versie wagen elf BV’s zich aan wat bekendstaat als de “zwaarste opleiding ter wereld”, die van de elite-eenheid van het leger: de Special forces. Vier ex-Special forces zullen de bekende gezichten opleiden en behandelen als ware het echte rekruten.

De BV’s doorlopen hun opleiding in Marokko. Uiteraard is fysieke fitheid belangrijk, maar de echte test is er een van veerkracht en karakter. “Special forces draait niet rond de sterkste of de snelste. Het gaat over attitude en mindset. Zou ik deze persoon naast me willen in een geheime missie?, is de allerbelangrijkste vraag van de Special forces-instructeurs”, klinkt het.

Niet kunnen trainen

Drie van de elf deelnemers zijn al bekend. Zo gaat Koen Wauters de uitdaging aan. “Ik kan niet goed tegen opgeven en alles moet daarvoor wijken”, zegt hij. “Als ik een doel stel, wil ik het einde halen. Dan leg ik er echt mijn kop voor.” De zanger zegt zich dan ook weinig zorgen te maken over het mentale aspect. “Ik heb meer fysieke beperkingen, daar ben ik zeker van.”

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez trekt zijn conditie in twijfel. “Ik denk dat de mentale weerbaarheid iets heel interessants is, omdat het ook in de politiek erg nuttig kan zijn om een grote mentale weerbaarheid te hebben”, aldus Bouchez. “Op dat gebied ben ik al wat gewoon, dus ik denk dat ik de fysieke testen harder vrees. En vooral: hoe ik die lichamelijke proeven ga verteren, want ik heb door mijn job niet kunnen trainen om me voor te bereiden.”

Wel fysiek op peil is Ann Wauters. De voormalig basketbalspeelster stond in 2021 nog op Olympische Spelen met de Belgian Cats, vandaag is ze nog steeds basketbalcoach. “Er valt geen medaille mee te winnen, maar wat een leerproces gaat dit zijn? Dat is misschien nog belangrijker dan een medaille”, zegt Wauters. “Op zich ben ik al blij dat ik deze uitdaging wil aangaan en dat ik dat goed wil doen. Dat ik mezelf 100 keer ga tegenkomen en dat ik eruit ga leren. En dat ga ik weer meenemen voor de rest van mijn leven.”

Belletje rinkelen

Het moet gezegd: het format doet een belletje rinkelen. Het lijkt dan ook sterk op het razendpopulaire Kamp Waes. In dat programma, op Eén, volgden vijftien kandidaten al een Special forces-opleiding. Meer dan 5.000 kandidaten schreven zich toen in voor het programma dat door Tom Waes gepresenteerd werd. Na de eerste selecties werden 50 personen uitvoerig getest, waarna een kleinere groep werd samengesteld. Het grootste verschil met de VTM-variant? Dat lijkt voorlopig de bekendheid van de kandidaten te zijn.

Wanneer Special forces: wie durft wint wordt uitgezonden bij VTM, is nog niet bekend.

Aangeboden door onze partners