Voetbal 2de afdeling VV A KSC Lokeren-Temse

François Kompany en de Lokerse verdediging staan pal sinds Nieuwjaar: “Allicht ontbrak het wat aan ervaring”

François Kompany heeft zich ondertussen goed aangepast in het Waasland en dendert met KSC Lokeren-Temse richting titel. “Om beter te worden, moet je ook persoonlijke doelen stellen.”© Geert De Rycke

Lokeren -

Het gaat KSC Lokeren-Temse sinds Nieuwjaar voor de wind. De ploeg pakte achttien op achttien en staat intussen al zes punten voor op dichtste achtervolgers Jong Cercle en Sparta Petegem. Met nog elf wedstrijden voor de boeg mag het dus eigenlijk niet meer mislopen voor de Waaslanders.

Ivan Elegeert

Sinds François Kompany en Gert Van Walle rond de jaarwisseling hun opwachting maakten in Daknam heeft de ploeg duidelijk zijn draai gevonden. Niet alleen offensief – Gil Van Moerzeke zit na zijn hattrick tegen RFC Wetteren intussen al aan dertien doelpunten –, maar ook defensief staat het team als een huis. De cijfers spreken voor zich. Amper twee tegendoelpunten de voorbij zes matchen. Met dank aan Kompany, die centraal achterin duidelijk voor rust zorgt. “Natuurlijk ben ik blij met die statistieken”, aldus de nieuwe aanwinst. “Het is telkens mijn bedoeling om geen doelpunt te slikken. Ik was dan ook een beetje geërgerd toen we zaterdagavond tegen Wetteren toch de nul niet konden houden. Het leek op dat moment zelfs even of we de wedstrijd uit handen aan het geven waren, en dat terwijl er nog altijd 4-1 op het bord stond.”

Kompany kon voor zijn komst naar het Waasland geen inschatting maken van de sterkte van de ploeg. “Maar ik heb nu wel gezien dat er voldoende talent in deze ploeg zit”, aldus de Brusselaar. “Allicht ontbrak het nog een beetje aan ervaring. Met Gert in het middenveld en ikzelf achterin is er nu wat meer metier in de ploeg en dat levert blijkbaar op. We merken dat we ook steeds beter op elkaar zijn ingespeeld. We hebben steeds minder coaching nodig. De automatismen groeien met de dag.”

Er zijn voor de youngsters

Toch valt het op dat Kompany ook als ‘coach’ in de defensie een belangrijke rol vervult. “We hebben enkele jonge toppertjes in onze ploeg en ik probeer hen zo goed mogelijk te coachen. Leandro Pogba is er zo eentje. Als jonge voetballer heb ik nooit het geluk gehad om een ervaren speler naast mij te hebben om me te coachen. Ik probeer er te zijn voor de youngsters. Toen Pogba geboren werd, speelde ik al bij de beloften”, lacht Kompany, die de lat voor zichzelf en voor de ploeg hoog legt. “De aanvallers moeten zo veel mogelijk willen scoren, de verdedigers moeten altijd de nul proberen houden. Om beter te worden moet je ook persoonlijke doelen stellen. Die kunnen niet hoog genoeg liggen”, aldus Kompany, die ook in zijn manier van spelen heel wat trekken van zijn bekendere broer vertoont.

Aangeboden door onze partners