Gezinnen investeren massaal in zonnepanelen

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Damme -

De Dammenaars investeerden vorig jaar massaal in zonnepanelen. De energiekaart van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap toont aan dat er vorig jaar maar liefst 1.405 kilowatt bijkomend vermogen geplaatst werd bij 264 nieuwe installaties.

Celina Cazzetta

De stijging is bijna drie keer zo hoog als 2021 en benadert het recordjaar 2020. Hiermee verschijnt Damme in de top 10 van het hoogst bijgeplaatst vermogen per inwoner in Vlaanderen.

Stad Damme koopt de geproduceerde elektriciteit aan een voordelig tarief bij Beauvent, een West-Vlaamse coöperatieve van burgers die investeert in hernieuwbaar energie en in projecten voor energie-efficiëntie. De samenwerking heeft als doel dat de Damse inwoners hun spaargeld kunnen inzetten voor hernieuwbare energie.

In 2021 participeerde reeds 53 Dammenaars om 250 euro te investeren in Beauvent. “De Dammenaars begrijpen dat investeren in eigen productie een remedie is tegen de hoge energieprijzen”, vertelt schepen voor Milieubeleid Bart Desutter (CD&V). “Daarenboven dragen ze daarmee ook bij aan het alternatief voor energie van klassieke, vervuilende elektriciteitscentrales.”

Aangeboden door onze partners