Huis werd in Brussel in 2022 6,5 procent duurder, prijs appartement steeg met 4,2 procent

© Karel Hemerijckx

De Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat (Fednot) heeft dinsdag, in het kader van de Week van het Vastgoed, de evolutie van de vastgoedmarkt in 2022 in Brussel geschetst. Het afgelopen jaar steeg de mediaanprijs voor een huis in de hoofdstad met 6,5 procent, een appartement werd gemiddeld 4,2 procent duurder.

Bron: BELGA

Het aantal vastgoedtransacties daalde op nationaal niveau in 2022 met 2 procent ten opzichte van het jaar voordien. In Brussel lag die daling met 1,5 procent iets lager.

De mediaanprijs voor een huis in ons land ligt momenteel op 285.000 euro. “Dat is het hoogste cijfer dat België ooit heeft gekend”, verduidelijkte Pamela Carette, een notaris uit Jette.

De prijs voor een huis in Brussel nam het afgelopen jaar met 6,5 procent toe. Drie van de Brusselse gemeenten bevinden zich bij de vijf Belgische gemeenten met de hoogste mediaanprijzen. Met een mediaanprijs van 750.000 euro ligt de prijs in Sint-Pieters-Woluwe zelfs het hoogst in heel het land. 

De vastgoedmarkt in Brussel bestaat echter slechts voor 35 procent uit huizen. De mediaanprijs voor een appartement in de hoofdstad nam op jaarbasis toe met 4,2 procent. In sommige gemeenten, zoals Anderlecht en Sint-Gillis, is de mediaanprijs van een appartement in 2022 afgenomen. In Oudergem nam die dan weer met meer dan 18 procent toe. Voor een gemiddeld appartement in Brussel wordt 250.000 euro neergeteld. In het noordwesten en Sint-Joost-Ten-Node ligt de prijs het laagst. Sint-Pieters-Woluwe behoort dan weer tot de tien duurste gemeenten van het land.

Voor 2023 gaat Fednot uit van een stabilisering van de vastgoedmarkt in de hoofdstad.

Aangeboden door onze partners