Vrederechter geeft buren Chinese ambassade gelijk in geschil over bouwproject ambassade

© AMB

De vrederechter in Sint-Pieters-Woluwe heeft twee buren van de Chinese ambassade, die zich verzetten tegen het bouwproject van de ambassade, met onder meer woningen voor het ambassadepersoneel, in het gelijk gesteld. Zo blijkt dinsdag uit een mededeling van de vredegerechten van het arrondissement Brussel.

Bron: BELGA

China is eigenaar van een terrein aan de Zondagboslaan, in een residentiële wijk van Sint-Pieters-Woluwe. Daarop wil het een gebouw neerzetten van 13 meter breed, 66 meter diep en 15,70 meter hoog met 21 appartementen voor het ambassadepersoneel en met 28 parkeerplaatsen. In 2020 werd een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd. 

De Brusselse regering weigerde die op 29 april na een beroep van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en een negatief advies van het college voor Stedenbouw wegens de hoogte van het geplande gebouw. Tegelijkertijd nodigde de regering de Chinese ambassade uit een nieuwe aanvraag in te dienen voor een gebouw met een beperkter aantal woningen voor haar diplomaten.

De eigenaars van het naastgelegen perceel trokken naar de vrederechter om de erkenning te vragen van de erfdienstbaarheid die bepaalt dat op het perceel van de Chinese ambassade slechts één of twee villa’s gebouwd mogen worden. 

Op 6 februari gaf de vrederechter hen gelijk en bepaalde dat de Volksrepubliek China zich hier niet kon beroepen op een eventuele diplomatieke immuniteit.

Aangeboden door onze partners