Europa wil aanpassingen aan wet-Breyne
Themabeeld — © Shutterstock
België moet aanpassingen doorvoeren aan de woningbouwwet, ook bekend als de wet-Breyne, omdat die een onevenredige garantieregeling hanteert voor erkende en niet-erkende aannemers. Dat stelt de Europese Commissie.
De wet-Breyne stamt uit 1971 en biedt bescherming aan iedereen die een woning bouwt of een nog te bouwen woning koopt. De Europese Commissie valt nu echter over het verschil in garantie die moet worden geboden door erkende, hetzij niet-erkende aannemers.
Elke aannemer is op basis van de woningbouwwet verplicht zo’n ‘voltooiingswaarborg’ bij de bank neer te leggen om zijn klanten te beschermen tegen faillissement. Voor erkende aannemers gaat om een bedrag gelijk aan 5 procent van de bouwprijs, voor niet-erkende aannemers om 100 procent - het volledige bedrag dus.
LEES OOK. Nu al stormloop op studentenkoten voor volgend academiejaar: al duizenden studenten op wachtlijst
Inbreukprocedure
De Commissie spreekt over een “onevenredige” garantieregeling, die met name de vrijheid van vestiging en dienstverlening beperkt van buitenlandse aannemers en bedrijven die geen directe bouwactiviteiten verrichten, zoals vastgoedontwikkelaars. Ze heeft nu een inbreukprocedure tegen België ingeleid omdat volgens haar de wet in strijd is met de Europese dienstenrichtlijn.
Overigens heeft de Commissie woensdag maar liefst 24 zaken tegen verschillende lidstaten in gang gezet wegens belemmering van het vrij verkeer van diensten. Ze wijst erop dat als al die hinderpalen voor het vlot functioneren worden weggehaald, het jaarlijkse bbp in de EU met maar liefst 279 tot 457 miljard euro kan toenemen.
Projectontwikkelaar en bank springen mee op de kar van ‘hamsterhuren’, maar hoe werkt het? En is het wel zo interessant als het klinkt?
Alweer kasteel te koop in Limburg: “Duur? Voor deze prijs per vierkante meter koop je nog geen studio”
Geloofsgemeenschap ex-verslaafden in Achelse Kluis dringend op zoek naar huis met tuin
Antwerpse topspeurder opgepakt op verdenking van lekken aan drugsmilieu
LIVE. Volg hier het proces rond de moord op Ilse Uyttersprot
Julius Persoone zoekt goedkoper alternatief voor Scholiertjes en Choco Leibniz: “Er verdient hier één fabriek veel geld”
Yilan (16) beschoten met luchtdrukpistool vanuit wagen, ook andere jonge fietser in arm geraakt: “Wie doet zoiets?”
Koppel klaagt de stad aan omdat ze “recht hebben op rust en stilte”. Tien jaar later krijgen ze gelijk en 50.000 euro
Tractor wijkt plots van rijvak af en rijdt over tegenligger, bestuurder (19) was onder invloed van drugs
Beyoncé maakt fan dolgelukkig door haar zonnebril te geven, maar dan volgt domper van jewelste
“Doe je beha uit voor gratis drank”: Australische nachtclub annuleert feest na kritiek op sociale media