Drugscommissaris, hogere boetes en grondigere screening: zo gaat regering de drugscriminaliteit aanpakken

De Nationale Veiligheidsraad heeft een reeks maatregelen beslist om de drugscriminaliteit in ons land aan te pakken. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. Het totaalpakket, zoals de ministers het noemden, is gebouwd op zeven pijlers. Het gaat dan onder meer om hogere boetes, grondigere screening en de aanstelling van een drugscommissaris.

gjs, rvs

Premier De Croo noemde de strijd tegen drugscriminaliteit op de persconferentie opnieuw een topprioriteit voor de regering. “Het recht op veiligheid is een basisrecht”, zei hij. “We hebben een pakket van maatregelen die dat met de wortel moet uitroeien.” Het totaalpakket aan maatregelen dat aangekondigd werd, bestaat uit zeven pijlers.

De aanstelling van een drugscommissaris werd eerder al aangekondigd. Het zal gaan om een tweetalige magistraat van het openbaar ministerie met minstens tien jaar ervaring, van wie de naam vrijdag bekend wordt gemaakt. “Een magistraat heeft het nodige gezag, hij zal het vliegwiel zijn om de strijd tegen drugs aan te jagen”, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Verder kondigde De Croo nog zes maatregelen aan. Er wordt een havenbeveiligingskorps opgericht, dat deel uitmaakt van federale scheepvaartpolitie. Dat havenkorps zal 86 mensen tellen en gaat onmiddellijk van start. Deze politieagenten zullen vooral instaan voor de fysieke beveiliging van de haven, maar er komt ook een recherchecomponent die zich focust op de uithalers van drugs. In totaal zou de scheepvaartpolitie structureel van 116 mensen uitgebreid worden tot 312. “Zo hebben we meer boots on the ground”, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Wat de haven en het hele land veiliger zal maken.”

Waarom die versterking er bij de federale politie komt, en niet op lokaal niveau? “Eenheid van commando is erg belangrijk”, zegt Verlinden. “We willen het netwerk van drugscriminelen sluiten en daarom is die eenheid extra belangrijk.”

Alle verdachte containers controleren

Er komt ook een betere controle van containers: een bijkomende levering van nieuwe scanners moet ervoor zorgen dat op termijn alle verdachte containers kunnen gecontroleerd worden. “Samen met de investering van operatoren in fingerprint-technologie om containers te kunnen openmaken en investering in omheining en bewaking moeten we drugsactiviteiten zo bijzonder moeilijk maken”, aldus De Croo.

Er werd ook wetgeving goedgekeurd waarmee burgemeesters zaken administratief kunnen sluiten, die gebruikt worden om drugsgeld wit te wassen. Die treedt binnenkort in werking. “Er zijn ook de hogere boetes voor gebruikers, die in relatie staan met impact die het gebruik heeft op onze maatschappij”, meldde De Croo. Die boetes lopen op tot 1.000 euro. “Die geven aan recreatieve gebruikers het signaal: Dit kan niet”, stelde minister Van Quickenborne. “Anderzijds zijn er de (verslaafde) gebruikers die hulp nodig hebben. Zij krijgen als straf een verplichte ontwenning.”

Doorgedreven screening

Er komt ook een doorgedreven screening van het personeel van alle havens, “van arbeiders over bedienden en IT’ers, tot en met de ceo’s van havenbedrijven”. De contacten worden gescreend, maar ook de financiële toestand van het personeel. “Die screening zal niet alleen gebeuren bij de aanwerving, maar jaarlijks worden herhaald”, aldus minister Van Quickenborne. In totaal worden 16.000 mensen gescreend. Als iemand gecorrumpeerd blijkt, kan dat tot ontslag leiden. Wie veroordeeld wordt voor drugsfeiten, kan een havenverbod krijgen tot 20 jaar. “Het eerste verbod werd onlangs in Antwerpen uitgesproken”, meldde Van Quickenborne.

Tot slot noemde de premier het uitwisselingsakkoord met de Emiraten, van waaruit veel drugscriminelen hun organisatie aansturen. “Het is tijd dat de Emiraten nu tonen dat ze hun beloftes nakomen, we gaan nu de druk opvoeren zodat ze de daad bij het woord voeren”, aldus Van Quickenborne. Die zal binnenkort daarover ook de ambassadeur ontbieden. “We hebben een lijst van targets overgemaakt die we absoluut uitgeleverd willen zien.”

Aangeboden door onze partners