Amerikaanse kankerpatiënt krijgt plots een onverklaarbaar Iers accent

© Shutterstock

Een Amerikaanse vijftiger heeft een wel erg bijzondere bijwerking gehad van de prostaatkanker die bij hem werd vastgesteld: hij begon plots met een Iers accent te spreken. Terwijl hij daar nooit geweest was en dat nooit eerder deed. Wetenschappers hebben zich over de zaak gebogen en publiceerden hun onderzoek in het prominente British Medical Journal.

gjs

Foreign accent syndrome (FAS): ziedaar de aandoening waar de vijftiger uit North Carolina plots aan begon te lijden toen prostaatkanker bij hem werd vastgesteld. In zijn geval was het een Iers accent dat hij plots ontwikkelde, en hij blijkt geen uitzondering. De voorbije jaren werd het wereldwijd bij meerdere mensen vastgesteld.

Hoe het kan dat iemand plots met een ander accent begint te spreken, is nog een mysterie voor de wetenschap. In dit geval gaat het om een Amerikaanse vijftiger die in zijn twintiger jaren een tijd in Engeland had gewoond en enkele Ierse vrienden en familieleden heeft. Maar zelf met dat accent spreken deed hij nooit, tot nu. Hij is het eerste voorbeeld van iemand met prostaatkanker die FAS ontwikkelde, blijkt uit het onderzoek van Duke University in North Carolina en het urologisch onderzoekscentrum in South Carolina.

“Zijn accent was oncontroleerbaar”, staat in het onderzoek te lezen. “Het was aanwezig in alle situaties en werd hoe langer hoe overheersender.” Het begon 20 maanden na de behandeling van de man en bleef tot hij maanden later om het leven kwam. “Hij had geen neurologische problemen, psychiatrice geschiedenis of abnormaliteiten aan de hersenen die we op scans konden zien.”

Volgens de onderzoekers kan de verandering in accent veroorzaakt zijn door een aandoening die paraneoplastische neurologisch syndroom (PNS) genoemd wordt. Die houdt in dat het immuunsysteem van kankerpatiënten delen van hun hersenen, spieren, zenuwen en wervels aanvalt. Een van de eerste gevallen werd in 1941 vastgesteld, toen een jonge Noorse vrouw een Duits accent ontwikkelde nadat ze geraakt was door scherven van een bom tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aangeboden door onze partners