Zenuwen gespannen bij Gentse politie voor klimaatactie: “Ze weigeren elk overleg”

In Den Haag blokkeerde Extinction Rebellion in januari nog een drukke weg om de rol van de olie-industrie.© EPA-EFE

GENT -

De zenuwen bij de Gentse politie staan gespannen voor een actie van Extinction Rebellion zaterdag. De schrik zit erin dat activisten drukke wegen willen blokkeren. “We willen dat mensen er iets bij voelen. Zolang de apathie maar doorbroken wordt.”

Bert Staes

Via sociale media wordt opgeroepen tot een ‘geweldloze, burgerlijk ongehoorzame mars’ aan het Citadelpark. De actiegroep wil aankaarten dat ‘de Belgische en Vlaamse regering de fossiele industrie blijft subsidiëren met miljarden euro’s’ en viseert vooral de olie-industrie.

In een anonieme verklaring aan onze redactie heeft de groep het over de regionale luchthavens, het niet belasten van kerosine en het systeem van de salariswagens. “Terwijl de trein nemen steeds duurder wordt en de Vlaamse overheid één op de vijf bushaltes afschaft.” Ook de Grootouders voor het Klimaat en Boerenforum zullen erbij zijn.

Blokkeren

Wat Extinction Rebellion zaterdag juist van plan is in Gent, is onduidelijk. En dat maakt de politie nerveus. De groep grijpt vaak naar de grove middelen om hun boodschap te verspreiden. Bij acties in het buitenland werden drukke snelwegen of bruggen geblokkeerd door activisten die zich aan de weg lijmden of zich aan elkaar vastketenden.

“De politie heeft meermaals contact proberen opnemen, maar de organisatie weigert elk overleg”, zegt de woordvoerder van burgemeester Mathias De Clercq. “Het is zeer onvoorspelbaar.” De Gentse politie mag daarom een drone met een camera gaan lenen bij een naburige politiezone.

Gent heeft geen politiedrones, en krijgt vaak steun van een helikopter van de federale politie bij manifestaties. Maar die kan niet onder bruggen kijken, zoals bijvoorbeeld onder de fly-over aan de Zuid, een van de drukste kruispunten in Gent en vlak bij de actie van Extinction Rebellion zaterdag. “De steun van een drone is gevraagd en toegezegd als extra hulpmiddel”, klinkt het bij De Clercq.

Overstromingen

Extinction Rebellion spreekt tegen dat er geen overleg is geweest. “We hebben vorige week met de Gentse politie samengezeten om af te stemmen”, klinkt het. “De mars werd open gecommuniceerd op facebook met start en eind uur alsook de plaats van vertrek.”

“Ik betwijfel het of we aan mensen in Pepinster, Pakistan of Nieuw-Zeeland (waar recent zware overstromingen waren) moeten uitleggen waarom we hier gaan staan”, klinkt het nog. “Door met onze boodschap in het midden van de weg te marcheren, moet men de crisis recht in de ogen kijken. We willen dat mensen er iets bij voelen: hetzij sympathie, hetzij woede of frustratie... Zolang de apathie maar doorbroken wordt.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt