Nog eens twintig personen uit Ruisbroeks hotel vertrokken naar Fedasilcentrum

© BELGA

Vanuit het IBIS-hotel in Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, zijn vrijdagnamiddag nog een twintigtal personen naar het Jules Bordet centrum van Fedasil vertrokken. Dat meldt Jan Desmeth (N-VA), burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw.

ltoBron: BELGA

Omstreeks 11 uur vrijdag waren ook al een dertigtal personen naar het centrum vertrokken. Het gaat allemaal om personen die in een asielprocedure zitten, en die dus recht hebben op opvang van Fedasil. 

Een twintigtal personen die dat recht niet hebben, maar die ook vanuit het kraakpand in de Paleizenstraat in Brussel naar het IBIS-hotel waren overgebracht, zijn vrijdag naar het Brussels netwerk voor noodopvang doorverwezen. Zo zijn er vrijdagavond nog een honderdtal personen uit de Paleizenstraat aanwezig in het hotel. 

LEES OOK. Asielzoekers blij dat ze wat respijt krijgen na zware dagen in kraakpand of op straat: “We hebben eindelijk eens kunnen douchen” (+)

In het weekend worden er geen verplaatsingen meer georganiseerd. Een vertegenwoordiger van vluchtelingenorganisatie UNHCR en het kabinet van staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V)  werken de komende twee dagen verder aan een inventaris van wie er nog aanwezig is en wie recht heeft op welk soort opvang. Vanaf komende maandag worden de mensen weer aangespoord te vertrekken uit Ruisbroek. 

Woensdagmiddag kwamen ruim 170 mensen toe in het IBIS-hotel in Ruisbroek. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest had er zestig kamers gehuurd voor dertien dagen. Er kwam veel kritiek op de beslissing, omdat die niet doorgesproken zou zijn met het lokaal bestuur, de provinciegouverneur en de Vlaamse overheid.

Aangeboden door onze partners