Opnieuw meer doping in het peloton: vorig jaar weer meer renners betrapt, maar er is ook goed nieuws

© AP

Het Movement for a Credible Cycling (MPCC) heeft onthuld dat er vorig seizoen 29 dopinggevallen in de wielersport zijn gedetecteerd. Dat zijn er tien meer dan in 2021, maar vooral het op een na hoogste aantal gevallen in de voorbije acht jaar.

Jeroen De Pauw

Geen goede cijfers dus, maar het MPCC voegde er wel aan toe dat amper twee van de gevallen op WorldTour- of ProTeamniveau zitten. Dat is dan weer het laagste aantal sinds 1998, een van de EPO-jaren toen ook de Festina-affaire explodeerde tijdens de Ronde van Frankrijk. De overige 27 zijn op een lager continentaal niveau vastgesteld. Het profpeloton lijkt dus weer wat fairder te zijn dan voorheen.

De 29 betrokkenen zijn afkomstig uit vijftien landen en zes wielerdisciplines. Het wegwielrennen was de grote ‘boosdoener’ met negentien gevallen. In 23 van de 29 zaken gaat het om mannen. “In 2022 betrof het overgrote deel van de dopingprocedures in het topwielrennen semiprofessionele mannelijke renners van continentale wegteams. Het Portugese team W52-FC Porto werd zelfs ontbonden nadat de politie mogelijke georganiseerde doping aan het licht had gebracht”, legt de MPCC uit.

Wielrennen staat met deze cijfers wereldwijd op de vijfde plaats. Enkel atletiek (133), gewichtheffen (78), powerlifting (34) en baseball (32) scoren nog slechter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De organisatie die zichzelf omschrijft zichzelf als een ‘vereniging ter verdediging van een eerlijke wielersport’ verzamelde voor haar jaarverslag gegevens van federaties, antidopingbureaus, rechtbanken en media. Er werd enkel rekening gehouden met zaken die betrekking hebben op professionele atleten.

Geloofwaardigheid

“Geen van de gevallen die bij de continentale teams aan het licht kwamen, betrof een team dat lid was van het MPCC. Begin dit jaar telde onze beweging 30 profteams (mannen en vrouwen) en slechts 21 continentale teams.” De organisatie deed ook een oproep aan die laatste categorie teams om zich aan te sluiten: “Het draagt alleen maar bij aan de geloofwaardigheid van de sport.”

Van de 18 mannelijke WorldTour-ploegen is de helft lid van het MPCC, namelijk: AG2R Citroën, Alpecin-Deceuninck, Arkéa-Samsic, Bora-Hansgrohe, Cofidis, EF Education-EasyPost, Groupama FDJ, Intermarché Circus Wanty en Team DSM. Topploegen als UAE Team Emirates, Soudal Quick-Step, INEOS Grenadiers en Jumbo-Visma zijn geen lid.

Aangeboden door onze partners