“Het is code rood voor de mensheid”: 100 klimaatbetogers bezetten urenlang kruispunten stadsring: 2 activisten opgepakt

© SD

Gent -

Activisten van Extinction Rebellion hebben zaterdag kruispunten op de Gentse stadsring en in de stationsbuurt geblokkeerd. Zo’n 120 mensen liepen op de weg, hielden een picknick en hinderden het verkeer uit protest tegen de subsidies voor fossiele brandstoffen. Twee milieuactivisten werden opgepakt.

Simon Dekaezemaker

“Deze weg loopt dood.” Met die slogan op een groot spandoek trok een honderdtwintigtal activisten zaterdag de straat op in Gent. Ze protesteerden op die manier tegen de subsidies voor de fossiele industrie. Vier uur lang blokkeerden ze verschillende kruispunten op de stadsring en in de buurt van het Sint-Pietersstation.

“Jaarlijks gaat 13 miljard euro naar de vervuilende fossiele industrie”, zegt Katrien Van Craeyvelt van Extinction Rebellion. “Die maakt óók woekerwinsten. Dat geld kan beter naar andere sectoren gaan, zoals kinderopvang, groene energie, betere schoolinfrastructuur of openbaar vervoer.”

De actievoerders wilden ook de klimaatopwarming onder de aandacht brengen. “Een probleem dat iedere burger aangaat”, gaat Van Craeyvelt verder. “Daarom trekken we bewust de straten op en voeren we deze keer geen actie bij een bedrijf.”

© SD

De actie was een initiatief van Extinction Rebellion, maar ook leden van Grootouders voor het Klimaat en Boerenforum waren aanwezig. Bij de deelnemers hoorden onder anderen oud-politica Vera Dua (Groen) en ‘low impact man’ Steven Vromman.

De activisten bliezen zaterdag om 10 uur verzamelen in het Citadelpark naast het SMAK. Vandaar begon een honderdtwintigtal mensen aan een ‘burgerlijke ongehoorzaamheidsmars’ over de stadsring R40. Daarbij blokkeerden ze verschillende kruispunten, waardoor auto’s moesten wachten.

De betogers trokken van de Charles de Kerchovelaan tot aan de Martelaarslaan/Bernard Spaelaan, waar ze picknickten. Daarna maakten ze rechtsomkeer en via de Groot-Brittaniëlaan trok de mars naar het station. De betogers scandeerden liederen en zwaaiden met hun vlaggen.

© SD

Tegen het einde van de mars werden twee betogers opgepakt door de politie. Het duo bleef het kruispunt van de Kortrijksesteenweg met de Fortlaan blokkeren, hoewel met de actievoerders een einduur was afgesproken. De twee bleven zitten en werden daarom meegenomen.

Voor de rest verliep de actie zonder incidenten. De politie was met veel manschappen aanwezig, zowel in uniform als in burger. Er was een helikopter ter versterking en de Gentse politie had een drone van een naburige zone in bruikleen. Die werd voor het eerst gebruikt in Gent.

© SD

Aangeboden door onze partners