Porsche van 2 miljoen euro pronkstuk op drukbezochte beurs voor oldtimers: “Deze auto’s zijn oud, maar niet dood”

© CC

Gent -

Duizenden liefhebbers zakten dit weekend af naar Flanders Expo voor een beurs met oldtimers en vintage wagens. Pronkstukken waren de Porsches van oud-wereldkampioen Tom Boonen en een racewagen van 2 miljoen euro. De organisatie had ook een boodschap voor de Stad: “Deze beurs toont duidelijk dat oldtimers nog leven. Jaag ons dus niet verder weg uit Gent.”

Simon Dekaezemaker

Paardenkracht staat de jongste weken centraal in Flanders Expo. Vorig weekend vond je er meer dan 2.000 paarden en ruiters voor Flanders Horse Expo. Een week later zijn de autoliefhebbers aan de beurt voor de 33ste editie van Flanders Car Expo, dit jaar in het teken van 75 jaar Porsche.

Het publiek van de beurs bestaat vooral uit Belgen, Franstaligen en Nederlanders. De organisatie mikt op een breed publiek. Van autoliefhebbers die komen snuisteren tussen oldtimers en vintage wagens tot kopers die bereid zijn om hun portefeuille boven te halen voor een nieuw pronkstuk.

Koen Wauters en Tom Boonen

“Het doel is om een betaalbare oldtimer aan te bieden voor ieders budget”, zegt organisator Maxime Poppe (35). “De standhouders verkopen wagens vanaf 10.000 euro, een betaalbaar bedrag. Maar zaterdag werd een exclusieve oldtimer van 100.000 euro verkocht.”

© CC

De beurs pronkt op deze editie met enkele unieke racewagens, zoals de blauwe Rothmans Porsche 911 waarmee oud-wereldkampioen en fervent autoracer Tom Boonen enkele weken geleden nog zijn debuut in de rallysport maakte. Ook de Dakarwagen van Koen Wauters staat er.

Maar het absolute pronkstuk is de Porsche 911 SC/RS Group B waarmee Patrick Snijers en Dany Colebunders nog raceten in de WRC rally, gesponsord door een sigarettenmerk. Slechts twintig stuks zijn van die wagen gemaakt en de Porsche wordt dan ook geschat op een waarde van 2 miljoen euro.

Lage-emissiezone

De beurs hoopt het bezoekersaantal van de vorige normale editie, in 2020, te evenaren: zo’n 8.000 bezoekers. “Na enkele moeilijke jaren door corona hopen we definitief terug te zijn”, zegt Poppe. “Onze wagens mogen misschien wel oud zijn, maar onze geliefde auto’s zijn niet dood.”

Een knipoog naar het fel gecontesteerde reglement van Stad Gent rond oldtimers. “Met vergunning mag je achtmaal per jaar binnen in de lage-emissiezone”, zegt Poppe. “Die regels zijn veel te streng en we hopen vooral dat ze niet verder verstrengen. De beurs toont net dat oldtimers nog leven. Jaag ons dus niet weg.”

© CC

Aangeboden door onze partners