Stefan Küng is de beste in tijdrit Ronde van de Algarve, Daniel Martinez steekt eindzege op zak na secondenspel met ploegmaat Ganna

Stefan Küng heeft de slotrit van de Ronde van de Algarve gewonnen. De Zwitser van Groupama-FDJ was de beste in de 24,4 kilometer lange tijdrit met start en aankomst in Lagoa. Hij haalde het voor Rémi Cavagna, die op vier seconden strandde. De eindzege ging naar Daniel Martinez, die na een dijk van een tijdrit in het klassement twee seconden overhield op Filippo Ganna. Ilan Van Wilder reed na een goeie race tegen de klok naar een derde stek in het eindklassement.

Maarten Vanhoof

De eerste echte toptijd kwam op naam van Kasper Asgreen. De Deen van Soudal - Quick-Step verpulverde de tijd van een jonge Tsjech met maar liefst 50 seconden. Zegezeker was Asgreen absoluut nog niet, want na hem vertrokken er met Filippo Ganna en Stefan Küng nog een aantal kleppers.

Maar Asgreens tijd werd al sneller van de tabellen geveegd. De Duitser Nils Politt kende zijn dagje en zette een nieuwe besttijd neer. Maar ook Politt hoefde niet te lang in de hot seat te zitten, want met 29’34” zette Küng een nieuwe toptijd neer, eentje die uiteindelijk zou volstaan voor de overwinning.

Ondertussen maakte er ook nog een landgenoot kans op de eindzege. Ilan Van Wilder startte aan de tijdrit met een achterstand van vijf seconden op Tom Pidcock, gisteren nog ritwinnaar. Geen onoverkomelijk zaak voor Van Wilder, die wel een aardig stukje kan tijdrijden. En dat bewees hij ook, want aan het eerste tussenpunt was hij al zeven seconden sneller dan de Brit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het tweede deel van de tijdrit kon Van Wilder zijn hoge tempo echter niet doorzetten. Hij finishte uiteindelijk als zevende. Het leverde hem geen eindwinst op, wel een derde plek op het eindpodium, op 15 seconden van de eindwinnaar.

Dat werd enigszins verrassend nog Daniel Martinez. De Colombiaan van Ineos Grenadiers verraste ploegmaat Ganna, knalde naar een vierde plek in de daguitslag op amper zes seconden van de hardrijder en pakte daarmee ook de eindwinst, met twee seconden voor z’n Italiaanse ploegmaat van Ineos Grenadiers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Wilder: “Wat nerveus vooraf”

“Ik reed een goede tijdrit”, sprak Van Wilder na afloop. “Er is natuurlijk nog ruimte voor verbetering, maar dat komt wel met meer training. Ik was een beetje nerveus vooraf, maar bleef gefocust onderweg en ben blij met het resultaat, vooral als je kijkt naar het sterke deelnemersveld in deze wedstrijd.”

“Indien je me voor deze koers had verteld dat ik hier vandaag op het podium zou eindigen, dan had ik het niet geloofd. Ik wist al dat dit soort rittenkoersen mij goed liggen en ik houd ervan om voor het algemeen klassement te strijden. Dit resultaat stemt me blij na twee moeilijke jaren. Nu is het tijd voor wat recuperatie en wat rust thuis vooraleer ik naar Frankrijk trek voor de Ardèche en Drôme Classic.”

Eindstand Ronde van de Algarve.

Aangeboden door onze partners