Michel wil van België “het Zwitserland van de blockchain” maken

© BELGA

Als het van staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) afhangt, dan wordt België “het Zwitserland van de blockchain”. Hij wil inzetten op een fiscaliteit om bedrijven die werken met de technologie, naar ons land te lokken.

gjsBron: BELGA

Blockchain is een digitaal register van transacties dat gedecentraliseerd bijgehouden wordt en door alle deelnemers te controleren is. De bekendste toepassingen zijn cryptomunten, zoals de bitcoin, maar de technologie kan ook voor andere zaken worden aangewend.

Het gaat onder meer om toepassingen voor transparante gegevensuitwisseling, slimme contracten, veiligere IT-infrastructuur en gedecentraliseerde financiering (DeFi). Dat laatste is een financieel systeem waarbij geen nood meer is aan tussenpersonen zoals makelaars, beurzen of banken. Ook het zogenaamde Web3 - een nieuwe, gedecentraliseerde versie van het wereldwijde web die grote technologiebedrijven minder macht zou geven en gebruikers meer controle over hun privacy zou bieden - zal op blockchain draaien.

Blockchain4Belgium

Michel lanceert nu Blockchain4Belgium, een platform voor spelers uit de industrie, de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en overheden om bevindingen en aanbevelingen te formuleren over de impact en de kansen van blockchain. Al meer dan 500 betrokkenen hebben zich aangemeld.

Een van de eerste prioriteiten zijn aanbevelingen rond fiscaliteit, die al tegen maart verwacht worden. Michel wil van België een blockchaindraaischijf maken, door bedrijven met gunstige en transparante regels aan te zetten om zich hier te vestigen en banen te creëren. “België moet het Zwitserland van de blockchain worden”, aldus Michel. Dat land bouwde zichzelf uit tot wereldwijde financiële hub. Volgens de staatssecretaris beschikt ons land alvast over voldoende knowhow en talent. 

Op de langere termijn zullen de werkgroepen van Blockchain4Belgium onder meer nog focussen op aanbevelingen rond onderwijs en regelgeving, maar ook concrete blockchaintoepassingen waar de overheid zelf mee aan de slag kan gaan.

Aangeboden door onze partners