Vuilnisophalers in Amsterdam starten staking van zeven dagen: afval hoopt zich al op

© AFP

De vuilnisophalers van Amsterdam hebben maandag een staking gestart die minstens tot 27 februari duurt. In de binnenstad van de Nederlandse hoofdstad zijn in bepaalde straten al bergen vuilniszakken te zien.

gjsBron: BELGA

Vakbond FNV laat weten dat ongeveer vijfhonderd mensen meedoen aan de staking, of ongeveer de helft van de gemeenteambtenaren. FNV-bestuurder Fred Bos zegt dat hij meer stakers had verwacht, “maar we horen dat er toch veel freelancemedewerkers binnen de gemeente zijn die het niet aandurven.”

De vakbond wil onder andere een loonsverhoging van 12 procent over een periode van één jaar en is daarover in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Die heeft tot nu toe een loonsverhoging van 5 procent aangeboden. Ook eist FNV automatische compensatie voor de inflatie in de cao van volgend jaar.

“De stakers hebben al aangegeven dat als de VNG niet over de brug komt, ze nog langer door willen gaan dan zeven dagen”, aldus Bos nog. 

Geen ophaling

Tijdens de staking worden geen grofvuil en huishoudelijk afval zoals restafval, glas, papier/karton, textiel en gft opgehaald. Ook worden de straten niet geveegd, prullenbakken niet geleegd en meldingen over afval op straat niet afgehandeld. De gemeente vraagt Amsterdammers om tijdens de staking afval zoveel mogelijk thuis te houden en zakken met vuil niet aan de weg te zetten.

Ook medewerkers van toezicht en handhaving doen mee aan de staking. Zij schrijven geen boetes uit aan overtreders, maar treden mogelijk wel op bij ernstige verstoringen of extreem gedrag, zo meldde de gemeente eerder.

De oproep van de vakbond geldt voor heel het land. Vanaf woensdag zou het gemeentepersoneel in Maastricht en ‘s-Hertogenbosch staken. Daar worden enorme bergen afval verwacht na de carnavalsfeesten. Eerder legde ook al het personeel in Utrecht, Rotterdam en Den Haag het werk neer.

Aangeboden door onze partners